Cadillac-ből Kalasnyikov, trapéznaciból turbán

Bár a cím nyújthat némi segítséget, a kérdés még így sem egyszerű: Vajon ki lehet a képen a jobbról második, zöld kötött pulcsiban és kék trapéznaciban mosolygó fiatalúr?

Későbbi képein emberünk mosolyát már hosszú szakáll keretezte, fejét turbán fedte, vállán pedig rendre elmaradhatatlan Kalasnyikovja fityegett. Mellesleg pedig az 1971-ben még egy rózsaszín Cadillac előtt feszítő fiúcska a XXI. század elejére a világ lekeresettebb terroristájává cseperedett.

Ugye már kitalálta? Bizony nem másról van szó, mint a rettegett Oszama Bin Ladenről, az Al-Kaida terrorszervezet szellemi atyjáról, a World Trade Center ledöntőjéről, aki a fenti kép tanúsága szerint bizony szintén csak kissrác volt kissrác korában.

A fenti kép 1971 szeptember 7-én jelent meg a svéd Dalarnes Tidningar napilap hasábjain, amely egy akkor még szinte ismeretlen „Arab celeb” és családjának az országban tett látogatásáról ír. A cikk tanulsága szerint a 26 éves Salem Bin Laden és rokonai üzleti útra, valamint vakációzni érkeztek Svédországba, a fotó pedig Falun belvárosában készült.

Az írásból az is kiderül, hogy fiatal sejk nagy rajongója volt Falun kellemes kis városkájában található diszkóknak, illetve, hogy Gothenburgban Salem avval hívta fel magára a figyelmet, hogy egyszerűen besétált a Volvo helyi irodájába, és egy kisebb flottára való teherautót rendelt vállalkozása számára.

Egyes források azt is tudni vélik, hogy a Bin Ladeneket vendégül látó szállodában mind a mai napig emlékeznek a mosolygós és rendkívül udvarias, akkor alig 14 éves srácra, akit később vérszomjas és hidegvérű terroristaként ismert meg a világ.

Persze szkeptikusok is akadnak bőven, akik szerint valójában a képen középen térdelő, fehér kalapos fiú Osama, még mások úgy tartják, hogy ezen a fotón a későbbi terrorista nincs is jelen.

Az biztos, hogy a kép eredetileg fekete-fehérben jelent meg, később pedig a brit Daily Telegraph vagy a Sun fotószerkesztői színezték ki.

Mulatságos részlet, hogy a 71-es újságcikk írója, némileg kétkedő hangot ütve meg úgy fogalmaz, hogy Bin Ladenről „azt mondják”, egy jól menő építőipari vállalatot vezet Szaúd-Arábiában. A dúsgazdag szaúdiak egyébként a helyi rendőrség figyelmét is felkeltették. A svéd nyomozók az arab család mérhetetlen gazdagsága láttán szentül meg voltak győződve arról, hogy szaúdiak valójában drogkereskedelemmel foglalkoznak, így kábítószer után kutatva a rendőrök többször is darabjaira szedték a Bin Ladenék autóját, amelyben soha sem találtak egyebet, mint halomnyi arany ékszert és drágakövet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez