Hatalmas tömegtüntetés Bouteflika elnök ellen Algériában

A fővárosban több százezren vonultak az utcára és vidéken is sokan követelték a köztársasági elnök távozását.

Abdelaziz Bouteflika húsz éve áll Algéria élén. Időközben több agyvérzés is érte és emiatt csak kevéssé képes az elnöki tisztség betöltésére. Nemcsak emiatt tüntetnek ellene, hanem az egész rendszert meg akarják buktatni. Abdelaziz Bouteflika a nagy forradalmárok nemzedékéhez tartozik, akik részt vettek a szabadságharcban a francia gyarmatosítók ellen. Karrierje csúcspontján a forradalmi rendszer külügyminisztere volt. 1999-ben választották meg a köztársaság elnökének. Húszéves uralom után újra jelöltette magát az elnöki posztra, de azután visszalépett, látva a hatalmas tömegtiltakozást. Egyúttal elnapolta az elnökválasztást.

Választást akartunk Bouteflika nélkül, ehelyett megkaptuk Bouteflikát választások nélkül! Így fogalmazta meg véleményét az ellenzék egyik vezére, aki tüntetéseket szervez a köztársasági elnök ellen. Nem kizárólag Bouteflikát akarják megbuktatni, hanem az egész rendszert, mely a függetlenség kikiáltása óta hatalmon van Algériában. Erőteljes külföldi támogatással. Mind Franciaország mind az Egyesült Államok támogatja a rendszert, mert tart attól, hogy helyébe iszlamista diktatúra lépne. A kilencvenes években az iszlamista erők megnyertek egy választást, de a hadsereg megakadályozta a hatalom átvételét. Bouteflika ma is a hadsereg és a titkosszolgálat segítségével kormányoz Algériában.

Se Macron se Trump! Ezzel a jelszóval vonultak fel a tüntetők Algír utcáin. A harminc milliós állam lakói a saját kezükbe szeretnék venni a sorsukat. Párizsban és Washingtonban viszont attól tartanak, hogy az iszlamista erők kerülhetnek hatalomra, melyek fenyegethetik a nyugati világot. A helyzet képlékeny: Bouteflika lemondott arról, hogy újra jelöltesse magát, de nem jelölt ki új időpontot a választásokra. Közben a hadsereg és a titkosszolgálat lázasan keresi Bouteflika utódát, aki képes lenne Algériát irányítani a közeli jövőben. Egyelőre csak a tiltakozás hangja hallatszik, de senki sem tudja, hogy mit hoz a jövő Algériában, Észak-Afrika kulcsországában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez