A szabolcsi almatermesztőket várja Algéria

Algériában olajból csinálnak élelmiszert – no nem úgy, ahogy gondolnánk. Az olajbevételeket költik a mezőgazdaság fejlesztésére. Ebben pedig mi, magyarok is részt vehetünk, technológia, know-how transzferrel. Ezért látogatott az észak-afrikai ország nagykövete most Szabolcsba.

Bár Algéria területének túlnyomó többségét a Szahara terméketlen homoktengere teszi ki, az ország északi részén így is hatalmas termékeny területek fekszenek. A föld alatt rejlő vízkészlet pedig további jelentős területek termővé tételét teszi lehetővé. Így az ország – szénhidrogén-bevételeinek köszönhetően – az elmúlt években mezőgazdasági forradalmon esett át. Nemcsak saját, dinamikusan növekvő, népességét tudja immár az alapvető élelmiszerek többségéből saját maga ellátni, de lassan lehetővé válik, hogy – a szomszédos és éghajlati szempontból is hasonló Marokkóhoz hasonlatosan -, exportra termeljen agártermékeket. Néhány évtizeddel ezelőtt ez még szinte lehetetlennek látszott – de mára már nem csak az importkiváltás miatt lett nagy jelentősége a mezőgazdaság fejlesztésének, hanem azért is, mert lassan Algériának is készülnie kell az olaj és gáz utáni gazdaságra.

Ehhez azonban Algériának szüksége van technológiára és termelési tapasztalatra. Ezt kínálná hazánk. Bár az észak-afrikai országban jelen vannak hagyományosan a francia, spanyol, olasz cégek is, az ország budapesti nagykövete elmondta: Algéria szívesen fogadja a magyar cégek érdeklődését és a nagykövetség mindenben segíti azok munkáját, akik szorosabbra fűznék a két ország kapcsolatait. Abdelkader Dehendi kiemelte Magyarország szerepét Algéria függetlenné válása után a hatvanas-hetvenes években, amely megalapozza ezt a szoros kapcsolatot.

img-20170324-wa0005
Abdelkader Dehendi nagykövet a Magyar Afrika Társaság mezőgazdasági munkacsoportjának tagjaival, Dr. Kanizsay Endrével (jobbról) és Juhász Péter Gergővel. 

A nagykövet most a Magyar Afrika Társaság mezőgazdasági munkacsoportjának meghívására járt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében. Az ottani tapasztalatok, a helyi szakemberek, cégek meglévő kapcsolatrendszere, technológiai háttere ugyanis – úgy tűnik – érdekes lehet az észak-afrikai ország számára. A magyar szakemberek társaságában ellátogattak a térség legnagyobb agrárkereskedelmi cégéhez, valamint meglátogattak Fehérgyarmaton és Mátészalkán is egy-egy feldolgozó üzemet. Dr. Kanizsay Endre, a Magyar Afrika Társaság mezőgazdasági munkacsoportjának vezetője elmondta: ez csak az első látogatás volt, de hamarosan már konkrét eredmények várhatók. A két ország közötti áruforgalom serkentésére pedig hamarosan Magyar Ház nyílhat Algírban.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez