Milliós tüntetés Bouteflika rendszere ellen Algériában

Hét órán keresztül vonultak a tüntetők Algír utcáin, hogy így tiltakozzanak a Bouteflika rendszer ellen. A veterán vezető, aki 20 éve irányítja hazája politikai életét, ötödször is jelöltette magát az elnöki tisztségre.

Abdelaziz Bouteflikát közben egy svájci klinikán kezelik. Többször is agyvérzésen esett át. emiatt csak részlegesen képes betölteni tisztségét egy tolószékből. A 82 éves államfő helyett klánja kormányozza Algériát a hadsereg és a titkosszolgálat támogatásával.

A rendszer biztosítja a stabilitást, amely nagy szó Észak-Afrikában, ahol az iszlamista terrorizmus többször is megpróbálta megingatni a hatalmat. Az olajban gazdag ország viszont nem tud munkalehetőséget és életszínvonal-növekedést produkálni a gyorsan növekvő lakosságnak. Emiatt állandó az elégedetlenség különösen a fiatalok körében, akik nem látnak perspektívát a feltörekvő nemzedékek számára.

A 82 éves Abdelaziz Bouteflika a forradalmárok nemzedékéhez tartozik, mely kivívta Algéria függetlenségét a hatvanas évek elején. Karrierje csúcsán Bouteflika a rendszer külügyminisztere volt. Ám ez az időszak lezárult, amikor az iszlamista terrorizmus elleni harcban a rendszer elnyomó apparátusa óriási hatalomra tett szert. Ma a titkosszolgálat mindenütt ott van, hogy “fenntartsa a stabilitást”. Ebből az egyszerű algériaiak csakis az elnyomást érzékelik. Ráadásul úgy érzik: a rendszer képtelen a változásra! A 82 éves súlyosan beteg Bouteflika sérti a “nemzet méltóságát”. Ezért tüntettek több. mint egymillióan Algírban azellen, hogy a veterán elnök újabb öt évre Algéria élére kerüljön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez