A király kivette a trónörökös kezéből a pénzügyek feletti ellenőrzést Szaúd-Arábiában

Eddig Mohamed bin Szalman herceg döntött a dollármilliárdokról, melyeket Szaúd-Arábia befektet, de ezentúl csakis magának az uralkodónak az aláírásával történhet bármilyen fontos döntés ezen a téren.

Így értesült a londoni Guardian, mely megírta: az uralkodó főtanácsadója vette át a pénzügyek intézését Rijádban. Muszaed al-Aiban kitűnően ismeri a pénzpiacokat, mert az Egyesült Államokban a Harvard egyetemen végzett. Mi váltotta ki Szalman király reakcióját? A szakértők két tényezőt említenek.

A Hasogdzsi-gyilkosság megdöbbentette az idős uralkodót 

Szalman király nem tudott arról, hogy a trónörökös egy kommandót küldött Isztambulba az ellenzéki újságíró meggyilkolására. Arról pedig még kevésbé, hogy a Washington Postnak dolgozó újságíró csakis azért vállalkozott az életveszélyes útra, mert Szaúd-Arábia nagykövete Washingtonban megesküdött: nem esik bántódása Isztambulban. A nagykövet Szalman király másik fia, Khalid volt akkoriban.

Khalid visszahívását és az új nagykövet kinevezését a király is csak utólag tudta meg

Mohamed bin Szalman herceg akkor jelentette be a döntést, amikor Szalman király gépe felemelkedett a repülőtéren, hogy Kairóba menjen hivatalos látogatásra. Az új nagykövet egyébként a trónörökös reformista arculatát van hivatva javítani, hiszen Reema bin Bandar hercegnő az első nő, aki Szaúd-Arábiát a legfontosabb diplomáciai poszton Washingtonban képviseli. Ráadásul olyan nőről van szó, aki a királyi családban a női jogok szószólója volt. Annál is inkább, hiszen az USA-ban nőtt fel, ahol édesapja, Bandar herceg is nagykövet volt. Mi lesz Khalid herceggel?

Az egykori vadászpilóta a hadsereg irányítója lesz

Bár névlegesen csak hadügyminiszter-helyettes Khalid herceg, de valójában ő irányítja a hadsereget. A miniszter ugyanis nem más, mint Mohamed bin Szalman trónörökös. Aki belevitte a megnyerhetetlen háborúba országát Jemenben. Ettől szabadulna most a trónörökös oly módon, hogy öccsét bízta meg a háború folytatásával. Egyúttal kivonta őt a tűzvonalból Washingtonban, ahol a Hasogdzsi-gyilkosság foltot ejtett mindkét herceg becsületén.

Lavrov orosz külügyminiszter fogadásán nem volt jelen a trónörökös 

Mohamed bin Szalman szerepének a korlátozására utal, hogy nem tárgyalt Lavrov orosz külügyminiszterrel, pedig két szempontból is nagyon fontos Oroszország Szaúd-Arábiának. Az egyik az olajár kérdése, melyet ez a két olaj-nagyhatalom együtt szokott meghatározni. A másik a szíriai rendezés, melyben kulcsszerepe van Oroszországnak, miközben Szaúd-Arábia kisodródott a perifériára, mert Aszad ellenfeleit támogatta, akik veszítettek a nyolcadik éve tartó polgárháborúban.

Szalman király és a trónörökös között tehát nincs minden rendben, de Rijádban kevéssé adnak hitelt annak, hogy ne Mohamed bin Szalman követné apját a trónon. Legalábbis amíg az öreg király él, addig ez a forgatókönyv változatlanul érvényes. Aztán hogy Szalman király halála után hogyan dönt a hercegek tanácsa az utódlásáról, arról senki sem tudhatja biztosan Szaúd-Arábiában.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez