Nyilvánítsák nem kívánatos személlyé az USA nagykövetét

Richard Grenell úgy beszél, mintha egy megszálló állam helytartója lenne, de Németország szuverén állam! Épp ezért persona non gratává kell nyilvánítani Trump nagykövetét! – követelte az ellenzéki szabaddemokraták alelnöke, aki egyben a német parlamentnek is az alelnöke.

Wolfgang Kubicki szerint az USA nagykövete megengedhetetlen modorban követelte, hogy Németország költsön többet katonai célokra. Richard Grenell nagykövet fellépését mind a  szociáldemokraták, mind a kereszténydemokraták elítélték, mondván: az atlanti kapcsolatokat gyengítik az ilyen diplomatához nem méltó nyilatkozatok.
Richard Grenell Donald Trump teljes bizalmát élvezi, ezért a kiutasítása nevetséges lenne – figyelmeztetnek a Zöldek. Richard Grenell nem tett mást, mint hogy Trumphoz hasonlóan kifogásolta: Németország nem teljesíti azt a NATO-előírást, mely szerint minden tagállamnak legalább a GDP 2%-át kell katonai célokra fordítania. Ezt az előírást az európai NATO-tagállamok többségükben nem teljesítik – Magyarország sem.
Richard Grenell nagykövet azért is idegesíti a németeket, mert megpróbálja gyengíteni Németország kapcsolatait Oroszországgal, illetve Kínával. Az USA nagykövete nyíltan bírálja az Északi Áramlat 2 gázvezetéket, mely Oroszországból hoz majd nagy mennyiségű földgázt Németországba. Richard Grenell nagykövet azt is bírálja, hogy Németország fontolgatja a Huawei ötödik generációs rendszerének a megvásárlását, miközben azt az amerikaiak nemzetbiztonsági szempontból problematikusnak tekintik.
Merkel kancellár és Trump elnök kölcsönösen nem kedvelik egymást. Nem személyes ellentétről van szó, hanem arról, hogy Merkel kancellár nem fogadja el Trump America First politikáját. Berlin Európa és az USA egyenjogúságára építi a politikáját, de Trump minduntalan arra figyelmeztet mindenkit: csakis az erősebb joga számít! Németországban Trump népszerűsége a mélyponton, nagykövete közutálatnak örvend, pedig csak annyit tesz, hogy nyíltan képviseli az USA elnökének politikáját Berlinben.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez