Meghalt az izraeli nácivadász, aki elcsípte Eichmannt

“Olyan szorosan fogtam a torkát, hogy kiguvadtak a szemei. Ha egy kicsit jobban szorítottam volna, kitörtem volna a nyakát! De hát haza kellett vinnem Izraelbe!” – így idézte fel később élete legnagyobb kalandját Rafael (Rafi) Eitan, aki 92 éves korában hunyt el Tel-Avivban.

A Moszad legendája sok akciót irányított, de a legbüszkébb arra volt, hogy elfogta Adolf Eichmannt, aki az SS fő zsidó-szakértője és az Endlösung szervezője volt a náci Németországban. Hatmillió európai zsidó haláláért terhelte őt a felelősség. Egy német ügyész adta az információt a Moszadnak, hogy Adolf Eichmann Buenos Airesben éldegél Klement álnév alatt. Rafi Eitan vezetésével a Moszad-kommandó elfogta őt, de ki is kellett csempészni az országból. Megitattak vele egy üveg whiskyt, majd beöltöztették az El Al légitársaság egyenruhájába. Így csempészték Argentínából Izraelbe Adolf Eichmannt 1962-ben.

Izraelben Eichmann bíróság elé került. Halálra ítélték és kivégezték. Rafi Eitan később azt a Moszad-csapatot vezette, mely bosszút állt a müncheni vérengzésért. 1972-ben az olimpia idején a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet megölt több izraeli sportolót. Az Eitan csapat felkutatta és megölte a palesztin kommandó tagjait. “A terrorizmus elleni háborúban nincsenek törvények! Csak harcolni kell!” – nyilatkozta később az izraeli Haaretz-nek.

Izrael atomprogramját is segítette: ötven kiló dúsított uránt szerzett meg Pittsburgh-ben, az Egyesült Államokban. Később ő volt a főnöke Pollardnak, az amerikai flotta zsidó elemzőtisztjének, aki számtalan fontos információt továbbított Izraelbe. Pollardot életfogytiglanra ítélték, csak harminc év után szabadult egy amerikai fegyházból az izraeli miniszterelnök közbenjárására.

A Pollard-ügy miatt Rafi Eitannak is távoznia kellett a Moszadtól. Rövid üzleti, majd politikai karrier következett. Egy ideig a nyugdíjasok ügyeivel megbízott miniszter is volt Izrael állam kormányában. Mindvégig szobrászkodott is, több mint száz szobor alkotása fűződik a nevéhez. Rafi Eitan a hírnevét mégiscsak elsősorban annak köszönheti, hogy ő volt az, aki elkapta a holokauszt náci főszervezőjét, Adolf Eichmannt. A siralomházban még egyszer találkozott a két férfi. “Zsidó, követni fogsz ezen az úton!” – mondta a halálra ítélt Adolf Eichmann. “De nem ma, Adolf, nem ma!”- válaszolta a most elhunyt Rafi Eitan 1962-ben.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez