Enyhülés az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban

Peking nem vezet be büntetővámokat az amerikai autókra, illetve alkatrészekre – ezt jelentették be a kínai fővárosban, ahol az elmúlt héten magas rangú amerikai küldöttség tárgyalt.

Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Robert Lightizer főtárgyaló Liu Ho miniszterelnök helyettessel vitatta meg a legfontosabb kérdéseket. “Eredményes tárgyalásokat folytattunk” – közölte Steve Mnuchin. Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások hamarosan Washingtonban folytatódnak.

A két óriás kereskedelmi háborúja mindenkinek kárt okozhat – erősítette meg az a tanulmány, melyet az ENSZ gazdasági és szociális tanácsa adott ki. A globális gazdaság amúgy is gyorsan lassul, a büntető vámok pedig akadályozzák a kereskedelmet a világ két legnagyobb gazdasága között. Európának és Kínának együtt kell fellépnie az amerikai nacionalista gazdaságpolitikával szemben – ezt hangsúlyozták azon a minicsúcson Párizsban, melyen részt vett Merkel német kancellár, Macron francia elnök, Juncker, a brüsszeli bizottság elnöke és Hszi Csin-ping kínai államfő.

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyedülálló esély Európa számára – ez a véleménye Manfred Webernek. A néppárti politikus a legesélyesebb jelölt Jean-Claude Juncker helyére, a brüsszeli bizottság elnöki posztjára. Szerinte az Európai Uniónak ki kell használnia azt az esélyt, melyet az amerikai-kínai szembenállás jelent. Az amerikai-kínai kereskedelmi háborút Trump elnök indította meg, büntetővámokat vetve ki 200 milliárd dollár értékű kínai behozatalra. Trump elnök és Hszi Csin-ping tavaly Buenos Airesben a G20 csúcson megállapodtak abban, hogy fegyverszünetet kötnek a kereskedelmi háborúban. A moratórium lejárt, de a két fél még nem tudott megállapodni. Liu Ho miniszterelnök helyettes közelgő washingtoni útja esetleg áttörést hozhat. Trump azt ígérte: ha ez bekövetkezik, akkor floridai nyaralójában fogadja Hszi Csin-ping elnököt, hogy elássák a csatabárdot a kereskedelmi háborúban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez