USA – kínai csúcs – telefonon

Jól haladnak a tárgyalások az Egyesült Államok és Kína között a kereskedelmi ellentétek megszüntetéséről – tudatta a világgal Donald Trump. Az amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő hosszas telefonbeszélgetést folytatott egymással.

Utána mindkét fél eredményesnek nevezte a beszélgetést, de konkrétumokkal nem szolgált. Hszi Csin-ping annyit üzent az Új Kína hírügynökségen keresztül, hogy szerinte

a feleknek félúton kell találkozniuk!

Ez finom utalás arra, hogy Peking nem enged a washingtoni zsarolásnak és egyenrangú nagyhatalomnak tartja magát az Egyesült Államokkal. A két nagyhatalom első számú vezetői Buenos Airesben találkoztak utoljára személyesen, ahol megállapodtak egy kilencvennapos fegyverszünetben. A visszaszámlálás december elsején kezdődött el. Csakhogy közben volt a karácsony és most jön az újév Amerikában, majd pedig február elején a legnagyobb kínai ünnep, a Holdújév. Ilyenkor leáll az élet, annál is inkább, mert Amerikában Trump és a washingtoni kongresszus vitája miatt az állam részlegesen leállt.

Washingtonban az állítják: a shutdown nem érinti a Kínával folyó tárgyalásokat 

A washingtoni pénzügy és külügy tárgyaló csapatára nem vonatkozik a shutdown, vagyis a leállás. De nagy kérdés, hogy a háttérben ügyködő szakértők nem érintettek-e? Pekingben a külügy mindenesetre optimista: szóvivője szerint új alapra helyezik a két állam együttműködését. Történelmi jelentőségűnek nevezte az új kiindulópontot a külügy szóvivője Pekingben. Részletekre természetesen nem tért ki.

Trump ki akarja zárni a Huaweit és a ZTE-t az USA piacáról 

Ezt jelentette a Reuters Washingtonból, ahol nem siettek cáfolni az értesülést. Trump arra hivatkozik, hogy ez a cég szoros kapcsolatban áll a kínaiak hírszerzésével, tehát nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Tulajdonképp emiatt kérték a Huawei örökösnőjének és pénzügyi igazgatójának a letartóztatását Kanadától. Ez nyílt zsarolás, mely egyáltalán nem idegen az amerikai-kínai kapcsolatoktól. Most azonban mindkét fél a megegyezési szándékát hangsúlyozza – nem véletlenül.

Mind az Egyesült Államokban, mind pedig Kínában rosszul alakul a gazdasági konjunktúra. Emiatt sokan Trumpot hibáztatják, mondván: a kereskedelmi háború elindításával Kína ellen rossz jelzést adott a globális gazdaságnak. Pekingben azt vetik Hszi Csin-ping szemére, hogy pontosan akkor, amikor aláírta a fegyverszüneti megállapodást Buenos Airesben, az amerikaiak kérésére lecsukták a Huawei-örökösnőt Kanadában. A Huawei szinte nemzeti szimbólum Kínában, hiszen az 5 G technológiában megelőzte az egész világot. Mindkét fél megegyezési kényszerhelyzetben van, de ezt felülírhatják más érdekek. A kilencvennapos fegyverszünetnek még csak az elején tartunk, még sok meglepetésre és PR-fogásra kell felkészülni, de mivel a tárgyalások szigorúan titkosak, csak jó későre derülhet ki: valójában miről is vitatkozik a világ két legnagyobb hatalma, az USA és Kína egymással.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez