A birodalom visszavág: Kína nem papírtigris!

Donald Trump elnökségének első évében a kereskedelmi deficit rekordot döntött: Kína 276 milliárd dolláros többletet ért el. Az USA elnöke ezért döntött amellett, hogy 60 milliárd dolláros “büntetéssel” sújtja Kínát, amely a maga részéről egyáltalán nem kívánja elveszíteni a kereskedelmi háborút.

3 milliárd dolláros ellencsapást jelentett be a kereskedelmi minisztérium Pekingben. Egy sor amerikai árut sújtanak védővámok. Ez még csak a kezdet – mondják Pekingben. Ahol persze hangsúlyozzák: az ellencsapás jóval kisebb összegű, mint Trump 60 milliárd dolláros büntetőakciója. “100 milliárd dolláros csökkentést kértem Hszi Csin-ping elnöktől” – nyilatkozta Trump a szankciók bejelentésekor. Hangsúlyozta: a két állam politikai kapcsolata jó, de hát a kereskedelem az sajnos szembeállítja őket. Mi nem vagyunk sem Afganisztán sem pedig Irak!- írja a Global Times Trump bejelentése kapcsán. A Pekingben kiadott angol nyelvű lap általában a legfőbb vezetés véleményét tükrözi.

Elmondta ugyanezt New Yorkban is Hszi Csin-ping elnök egyik tanácsadója. Vang Ven professzor, aki Pekingben a Zsenmin Egyetem tanára, New Yorkban közölte a rászorulókkal a kínai-amerikai kereskedelmi kamara ülésén: Kína nem papírtigris! Megvannak az eszközei a válaszcsapásra, és élni is fog ezekkel, de okosabban mint Donald Trump.

Mit léphet Peking? Először is, leértékelheti a jüant – mondta Vang Ven professzor. Ez olcsóbbá teszi a kínaiak exportját. Másodszor, olyan helyekre mérhet csapást, melyek igazán fájnak: a világ legnagyobb légiflottáját nem Boeing gépekkel töltik fel. Ez egy több, mint ezer milliárd dolláros üzlet! Erre külön felhívta a figyelmet Washington állam ex-képviselője, aki időközben Peking lobbistája lett. Don Bonker a China Daily-ben egyenesen azt jósolja, hogy Trump el fogja veszíteni a kereskedelmi háborút Kínával szemben! Rengeteg amerikai munkahely kerülhet veszélybe, ha csökken a kínaiak exportja az Egyesült Államokba, és válaszul Kína mérsékli az amerikai áruk vásárlását.

Mi lesz a kikötőkkel a nyugati parton? Ezek jelentős részben a kínaiak exportjából élnek. És mi lesz a Boeinggel, ha kiszorítják Kína 20 éves repülőgép programjából? A kínaiak 7240 repülőgépet akarnak venni ebben az időszakban: a Boeing legnagyobb vásárlói lehetnek – érvel az ex-washingtoni honatya a pekingi China Daily-ben. Ez egy több, mint ezer milliárd dolláros üzlet, melyből a Boeing kicsöppenhet, ha Trump folytatja a kereskedelmi háborút.

A ravasz kínaiak persze javaslattal is szolgálnak : magas a deficit? Miért nem exportál Amerika többet? Trump szüntesse meg a tilalmat az informatikai technológia átadására! – javasolja Kína kereskedelmi minisztere. Az amerikaiak nemzetbiztonsági szempontból tiltják ezeknek a technológiáknak az eladását Kínának. Ezért a kínaiak kénytelenek ipari kémkedéshez folyamodni. Trump a szellemi tulajdon gátlástalan lenyúlásával vádolja Kínát – egyáltalán nem alaptalanul. Dehát mindenki úgy boldogul ahogy tud – mondják a kínaiak, akik bőven idéznek az ősi bölcsességekből a kereskedelmi háború kapcsán: az a hadsereg, amely önmagát csapja be, elveszíti a háborút! Csak a buták háborúznak, az okosak tárgyalnak! A háborúban az jár jól, aki kimarad belőle.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez