Lecsukták az Evo Morales autóját megdobáló kokatermesztőket

Az ügyben eljáró bíró előzetes letartóztatásba helyeztette az a két kokatermesztőt, aki még kedden dobálták meg Evo Morales bolíviai államfő autóját. Az incidensre az után került sor, hogy az elnököt rendőri védelem alatt kellett evakuálni a kokatermesztők szakszervezetének egy erőszakba fulladt gyűléséről.

 

Az elnöki autót megdobáló Herbert Valencia és Elmer Lizarazu bebörtönzésére reagálva a kormányzó Movimiento al Socialismo (MAS) tömegbázisának jó részét adó szakszervezetek útlezárásokkal és sztrájkokkal fenyegettek. Lizarazu egy helyi rádióállomásnak nyilatkozva ártatlannak vallotta magát a személye ellen felhozott vádakban és arra hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy a MAS politikai bosszúhadjáratot folytat a szakszervezetek ellen. A két fogvatartott földművest most bűnszövetkezés és a közrend megsértésére való felbujtás vádjával helyezte letartóztatás alá Grover Trujillo ügyész.

A kedden Shinahota városában kialakult konfliktus hátterében az áll, hogy a MAS helyi szekciói nem tudtak megegyezni a kokatermesztőkkel a márciusban tartandó helyhatósági választásokon indítandó jelöltek személyéről.

Fotó: Getty images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez