Mi vár Kubára az amerikai embargó után?

A szivaroknak és a rumoknak nagy lesz a keletjük a korlátozások feloldása után, de az amerikai kereskedők már az üzletelés új „minőségére” készülnek. És arra is, hogy maradnak, nem térnek vissza a szigetországba.

A kubai kormány azzal számol, hogy az amerikai embargó feloldásával a szivar és rum 200 millió dollárt hozhat a büdzsé szociális jóléti programjai javára évente. A Reuters adatai szerint a jelenlegi korlátozások időszakában is el tudtak adni sok millió darab kézzel sodort szivart az Egyesült Államokban is. Az új szabályok szerint azonban lényegesen könnyebben utazhatnak az USA-polgárok Kubába, ahonnan hazatérve élhetnek a 100 dollár értékű alkohol és dohány megvásárlási jogával. Az igazi amerikai piaci fellendülést a kereskedelem cégei idézik elő, melyről a sajtónak nyilatkozó David Weiss, a Lone Wolf Cigar Company tulajdonosa például elmondta: a kiskereskedők már készülnek az embargó feloldása utáni időre, amikor is közvetlenül Kubából vásárolják meg a szivarokat. De nem árt tudnia a szakmának sem, hogy ádáz verseny kezdődik a kubai márkák, illetőleg más országok – így Dominika és Nicaragua – gyártmányai között. Azzal is számolhat a kereskedelem, hogy beleütköznek a kubai belföldi minőségbe, mely messze szerényebb, mint a válogatott levelek felhasználásával készülő export minőség. Egy floridai illetőségű, Kubából évtizedekkel ezelőtt elszármazott üzletember, Jorge Valdez pedig azt nyilatkozta, hogy Miami számára egy ideig jelentős forgalomerősödést is eredményezhet a „tiltott gyümölcsök” most már szabaddá váló kipróbálása: akár sokmillióval is megemelkedhet a turisták száma. Az üzletember szerint vele együtt számos kollégája is úgy gondolkodik, hogy a későbbiekben sem térnek vissza szülőföldjükre, üzleti értelemben is nekik már Miamiban van az ő kis Kubájuk.  (Fotó:AFP)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez