A telefon két végén Barack Obama és Raúl Castro

Ötven év óta először beszélt egymással közvetlenül telefonon egy amerikai és egy kubai vezető: Raúl Castro és Barack Obama kedden tett pontot a másfél éve tartó titkos tárgyalássorozatra, amely a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéhez és a követségek kölcsönös megnyitásához vezet Washingtonban és Havannában.

 

Az eseménysorozat azzal kezdődött, hogy humanitárius okokra hivatkozva hazaengedték Kubából Alan Grosst, az öt éve havannai börtönben lévő amerikai foglyot és a másik oldalon is kiszabadult a 2001-ben kémkedéssel bebörtönzött három kubai fogoly.  Grossal együtt elhagyhatta kubai börtönét egy meg nem nevezett amerikai kém, és ezzel elhárult a két ország kapcsolatainak normalizálása előtt az egyik sokat hangoztatott akadály.

A kölcsönös ,,fogolycsere” híre után jelenlette be Barack Obama amerikai elnök, hogy leépítit a túlhaladott hidegháború utolsó maradványát, és a két ország normalizálja a kapcsolatait. Ez a jelenlegi időszakban az Egyesült Államok havannai nagykövetségének újranyitását jelenti, illetve lényeges könnyítéseket helyezett kilátásba a pénzügyi kapcsolatok területén. A Fehér Házban elhangzott beszédében az amerikai elnök elismerte, hogy Kuba elszigetelése és az embargo teljes mértékben sikertelennek mondható. ,,Itt az ideje az újfajta megközelítésnek” – mondta.

Bár a nemzetközi sajtó a bejelenetést hol a politikai foglyok szabadon engedésének, hol pedig Ferenc pápa közbenjárásának eredményeként értékeli,  Obama elnök  valójában egy egész kontinens igényének tesz eleget. A jelenlegi nemzetközi gazdasági és politikai helyzet  is sürgeti Washingtont, hogy oldja fel az eredménytelen  Kuba ellenes gazdasági blokádot.

Kuba és az Egyesült Államok másfél éve készült erre a lépésre – a háttértárgyalások most érték el a megvalósíthatóság szintjét. Bár Obama elnök saját hatáskörben is megnyithatná az amerikai nagykövetséget Havannában,  az erős Kuba-ellenes lobbynak engedve azonban ezt a megelőző tárgyalásoktól tette függővé. ,,Nehéz kérdések várnak megoldásra”  – mondta az amerikai elnök.

Raúl Castro szinte egyidőben elhangzott beszédében azt emelte ki, hogy az embargó komoly károkat okoz a szigetországnak és ezt fel kell számolni. ,,Elismertük, hogy országainknak alapvetően más a véleménye a nemzeti szuverenitásról, a demokráciáról, az emberi jogokról és a külföldi kapcsolatokról – mondta. De az országoknak a különbözőségeiket ,,civilizált módon kell válaszolniuk” és ezzel együtt kell tudni élni.

Beszéde alatt Havannában a templomokban zúgtak a harangok. Az emberek összegyűltek az utcákon és hallgatták Raúl Castro beszédét, a lakásokban is mindenki a rádiót és a tévét figyelte és spontn éljenzés, tapsolűs volt hallható – írja az AP.  Mint kiderült, a két ország vezető kedden telefonon beszélt egymással – ez volt az első direkt kapcsolatfelvétel egy kubai és egy amerikai vezető között 1961 óta.  A tárgyalások tavaly júniusban kezdődtek Kanadában és az utolsó símitások Ferenc pápa kezdeményezésére  a Vatikánban történtek most novemberben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez