Feladta magát az al Shabab egyik vezére

A szomáliai hírszerzés szerint Zakariya Ahmed Ismail Hersi komoly nézeteltérésbe keveredett az al Shabab új vezérkarával, ezért döntött úgy, hogy feladja magát a szomáliai hatóságoknak. A terrorista vezér ugyanis attól félt, hogy társai az életére törnek, amiért nem támogatta a lázadó szervezet új irányvonalát.

A szomáliai hírszerzés az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy a kenyai határ közelében található El Wag település kormánybiztosa értesítette őket arról, hogy a magas rangú terrorista hat napja a városban bujkál. A szomáliai biztonsági erők ezt követően megrohamozták a lázadóvezér rejtekhelyét, aki ellenállás nélkül megadta magát. Ismail Hersit az elfogása után a szomáliai fővárosba szállították. További információt nem közöltek róla a szomáliai hatóságok.

Zakariya Ahmed Ismail Hersi hosszú ideig az al Shabab hírszerző szárnyának volt a vezetője, majd a szervezet pénzügyeit irányította. Az amerikai vezetés 2012-ben 3 millió dolláros nyomravezetői díjat is ki tűzött a fejére. Ismail Hersi az al Shabab veterán vezetői közé tartozott és jó kapcsolatokat ápolt Ahmed Abdi Godanéval, a szervezet korábbi vezetőjével, akit az amerikaiak három hónapja egy dróntámadás során megöltek. Godane halála után Hersi pozíciója jelentősen meggyengült a szervezeten belül, mert nem támogatta az új vezetés elképzeléseit és irányvonalát, ezért kegyvesztetté vált. Ennek ellenére viszont még mindig komoly befolyással bírt az al Shababon belül. A szomáliai hírszerzés szerint Hersi attól tartott, hogy az al Shabab új vezetői a meggyilkolására készülnek, ezért döntött végül úgy, hogy feladja magát a mogadishui központi vezetésnek.

A terrorista vezér elfogása után az al Shabab rögtön jelezte, hogy Hersi már két éve kilépet a szervezetből és az elfogása semmilyen szinten sem fogja befolyásolni az al Shabab további működését. A lázadók szóvivője szerint a központi kormány ismét „felnagyítja” és „túlzásba viszi” a dolgot, hogy eltereljék a figyelmet december 24-i támadásukról, amely során sikerült betörniük az AMISOM békefenntartó misszió főhadiszállására Mogadishuban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez