Grúziában kért menedékjogot két szaúdi lánytestvér

Életveszélyben vagyunk, kérjük, hogy segítsenek! Ilyen videóüzenetekkel fordult a világhoz Maha és Wafa al Subaie, akik elmenekültek szülőföldjükről. Szaúd-Arábia ezt követően megfosztotta őket az útlevelüktől.

“Csapdába estünk Grúziában!” – fogalmazott a 28 és 25 éves testvérpár, akik Georgia Sisters néven váltak híressé a világsajtóban. A kétségbeesett felhívásra nem sokan jelentkeztek, ezért a szaúdi nővérek Grúziában adták be menedékjogi kérelmüket. A keresztény többségű kis állam, ahol csekély számban muzulmánok is élnek, befogadta a szaúdi nővérek kérelmét. Megvédjük a jogaikat! – hangsúlyozta a belügyminisztérium szóvivője Tbilisziben.

Az ENSZ Menekültügyi szervezete és a Human Rights’ Watch figyelemmel kíséri a szaúdi nővérek sorsát. Arra hívják fel a grúz hatóságok figyelmét: fennáll a veszélye annak, hogy Szaúd-Arábia megkísérli elrabolni a két nővért. Ezt mindenképp meg kell akadályozniuk! A sivatagi királyságban az iszlám középkori szokásai szabályozzák a nők jogait, bár a trónörökös reformjai fokozatosan változtatni kívánnak ezen. Sok szaúdi nő próbál meg kijutni az országból, de ez csak keveseknek sikerül. Két nő Hongkongban jelentette be 2018-ban, hogy nem kíván visszatérni Szaúd-Arábiába. Ők azután egy harmadik országban menedékjogot kaptak, de nem közölték, hogy hova mentek, mert nem akarták, hogy a rokonság a nyomukra bukkanjon. Egy 18 éves szaúdi lány nemrég Bangkok repülőterén jelezte, hogy nem akar hazatérni. Őt a thaiföldi hatóságok letartóztatták. Kanada jelezte: befogadja a fiatal lányt, aki ezt követően távozott is az észak-amerikai országba. Kanadában aztán a sajtó kifaggatta őt. A 18 éves Rahaf Mohamed al- Kunun arról számolt be, hogy a nők teljesen férfi uralom alatt élnek, és ő maga rabszolgának érezte magát szülőföldjén, Szaúd-Arábiában.

Fotó: al-Dzsazíra

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez