Megtorlás lehetett a húsvéti merényletsorozat Srí Lankán a christchurchi mecsetek elleni terrorakcióért?

Ezt állította a parlamentben Srí Lanka védelmi minisztere, aki bizonyítékokkal nem támasztotta alá az állítását.

Mind Új-Zéland mind pedig Srí Lanka – az egykori Ceylon – a brit birodalom része volt. Christchurch városában egy ausztrál férfi tüzet nyitott két mecsetre is. Ötven embert megölt és sokakat megsebesített. A terroristát elfogták. A terrorakciót elsősorban európai példákkal indokolta, Srí Lanka viszont szóba sem került. Srí Lanka védelmi minisztere mégis azt vetette fel, hogy a merényletsorozat megtorlás lehetett a christchurchi mecsetek elleni terrorakcióért.

A dél-ázsiai szigetországban nyolc merényletet hajtottak végre húsvét vasárnapján. A halottak száma 311, és még növekedhet, hiszen az ötszáz sebesült jelentős része igen súlyos állapotban van. A hadügyminiszter helyettes szerint az NTJ nevű iszlamista szervezet követte el a merényletsorozatot húsvét vasárnapján Srí Lankán. A helyi rendőrséget tíz nappal korábban figyelmeztették, hogy iszlamista terrorakciók várhatóak húsvét táján. Ehhez képest a rendőri készültség nem volt különösebben szembeötlő.

Srí Lankán a lakosság többsége buddhista, a keresztények és a muzulmánok kisebbségben vannak. Korábban a terrorista csoportok inkább nemzeti, mint vallási alapon szerveződtek. A tamil tigrisek azonban vereséget szenvedtek a polgárháborúban, és azóta megjelentek az iszlamista szervezetek Srí Lankán, ahol eddig nem jelentettek különösebben nagy veszélyt a társadalomra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez