Mitől lett tömeggyilkos az új-zélandi merénylő?

A 28 éves ausztrál férfi rezzenéstelen arccal fogadta az ügyészség döntését Új-Zélandon: tömeggyilkosság miatt vádat emelnek ellene a szigetországban. A francia sajtó kiderítette: 2017-ben az ausztrál fiatalember Franciaországban járt.

Végképp kiábrándult Európából, miután Macron elnök győzött a francia elnökválasztáson a szélsőjobboldali Marine Le Pen asszony ellen. Eszményképe a norvég Breivik lett, aki a szociáldemokrata ifjúsági találkozó résztvevői között végzett tömeges mészárlást 2011 nyarán Utoya szigetén, Norvégiában. Az Új-Zélandon élő ausztrál fiatalember két mecset ellen intézett támadást: 49 ember meghalt és több mint kilencven megsebesült.

A szélsőjobb eszméivel rokonszenvező fiatalember úgy véli, hogy a keresztény civilizációt muzulmán megszállás fenyegeti. Ez ellen kívánt harcolni azzal, hogy gyorstüzelő fegyverrel belelőtt az imádkozó tömegbe pénteken, a muzulmánok imanapján Christchurch városában, Új-Zélandon. Franciaországban a szélsőjobboldal, mely korábban antiszemita húrokat pengetett, most iszlámellenes programot fogalmaz meg. Franciaországban él Európa legnagyobb muzulmán közössége. Ausztráliában és Új-Zélandon ehhez képest csak csekély létszámban vannak jelen a muzulmánok. A 28 éves Brenton Tarrant mégis őket akarta megállítani a tömeggyilkossággal, melynek a két mecsetben 49 halottja volt Új-Zélandon.

Fotó: Vox

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez