Csütörtökön tárgyal Putyinnal Kim Dzsongun

Vlagyivosztokban tartják meg a csúcstalálkozót, melyre Észak-Korea vezetője vonaton érkezik. Kim Dzsongun apjához és nagyapjához hasonlóan óvakodik attól, hogy repülőgépre szálljon.

Amikor Kim Ir Szen Budapesten járt, akkor is páncélozott vonaton érkezett. Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun találkozójától konkrét eredményeket nem várnak, de az ifjú diktátor mindenképp találkozni akar az orosz elnökkel, mielőtt újra tárgyalóasztalhoz ülne Donald Trumppal.

Nem sokkal korábban Phenjanban jelezték: ha az Egyesült Államok komolyan akar tárgyalni Észak-Koreával, akkor Mike Pompeo külügyminiszter maradjon távol a csúcstalálkozótól. Kim Dzsongun környezetében Mike Pompeót teszik felelőssé azért, hogy a legutóbbi csúcs Donald Trump és Kim Dzsongun között Hanoiban kurtán-furcsán lezárult, mielőtt érdemben megkezdődött volna. Azután mind Donald Trump, mind pedig Kim Dzsongun úgy nyilatkozott: kész egy új csúcstalálkozóra!

Közben Észak-Korea hírügynöksége, a KCNA arról számolt be, hogy Kim Dzsongun elnök megszemlélt egy új taktikai rakétát. Washingtonban a Pentagon viszont azt jelezte: a kémműholdak nem észleltek új észak-koreai rakétakísérletet. A taktikai rakétakísérlet nem számít a Trump-Kim megállapodás megsértésének, mert az csak a nukleáris fegyverekre és a ballisztikus rakétákra vonatkozik, melyek elérhetik akár az USA területét is. Kim Dzsongun úgy nyilatkozott: az év végéig tartja magát a moratóriumhoz, hogy ily módon lehetővé tegyen egy új csúcstalálkozót.

Észak-Korea fura urának szokása, hogy mielőtt találkozna Donald Trumppal, azt megelőzően tárgyal Kína és Oroszország vezetőivel. Ezért várható, hogy hamarosan sor kerül újabb kínai – észak-koreai csúcstalálkozóra is, mielőtt harmadszor is tárgyalóasztalhoz ülne Kim Dzsongun Trump elnökkel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez