Engedély nélkül működik a volt elnök egyeteme

Irán egykori elnökének utolsó intézkedés volt, hogy engedélyezte Az Irániak nevű egyetem megalapítását. Így hozta létre saját egyetemét Mahmúd Ahmedinedzsád. Utóda első dolga volt az egyetem betiltása, de az most mégis megkezdte működését.

Nyolc évig volt Irán elnöke Mahmúd Ahmedinedzsád /2005-2013/, és azzal keltett feltűnést, hogy még az ENSZ-ben is követelte Izrael felszámolását. A radikális síita iszlám képviselőjeként szemben állt a világra nyitottabb és mérsékeltebb irányzattal, melyhez utóda Hasszán Róhani tartozik. Így nem csoda, ha az utód nem ragaszkodott túlságosan ahhoz, hogy Ahmedinedzsád megalapítsa egyetemét. Az oktatási miniszter arra mutatott rá: szabálytalan körülmények között kapott engedélyt az egyetem hiszen Ahmedinedzsád saját magának adott lehetőséget visszaélve elnöki hatalmával.
Mindennek ellenére megindult  Az Irániak nevű egyetem. Legalábbis Ahmedinedzsád bejelentette. Ha ugyanis rákattintunk az egyetem honlapjára, akkor kiderül: blöff az egész. Mindössze két szak van: nyelv és jog. A képzés virtuális, de doktori fokozatot is ígér. Aztán, ha keressük a tantárgyakat és a professzorok nevét, akkor az is kiderül, hogy mindez még nincs, de “készülőben van”. Közben viszont Mahmúd Ahmedinedzsád nyüzsög: mindenütt ott van, ahol politikát csinálnak. Lakásán fogadja híveit Teheránban, és fogadkozik: visszatér a hatalomba. Vagyis lehet, hogy egyeteme nincs Ahmedinedzsadnak, de politikai ambíciója töretlen. Kérdés, hogy a vallási vezetők igényt tartanak-e most a radikálisan Izrael és Amerika ellenes Ahmedinedzsadra amikor új közös ellenség, a Kalifátus ellen küzdenek mind bár Washingtonban és Teheránban egyaránt tagadják az együttműködést.

Dotó: Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez