Csak előzetes regisztrációval lehet megtekinteni a Leonardo-kiállítást a Louvre-ban

Június 18-tól lehet jelentkezni a kiállításra, melyet Párizsban abból az alkalomból rendeznek meg, hogy Leonardo da Vinci ötszáz éve halt meg Franciaországban. A mester Amboise kastélyában végezte az életét.

Ezért ide hívta meg Emmanuel Macron köztársasági elnök olasz partnerét, Sergio Matterallát. Az olasz kormány korábban bírálta Franciaországot amiatt, hogy ki akarja magának sajátítani a zseniális olasz festőt. Leonardo da Vinci élete utolsó éveiben a francia királynak dolgozott, ezért is halt meg Amboise kastélyában a Loire völgyében ötszáz évvel ezelőtt. Ezt az évfordulót ünnepli a párizsi Louvre, mely a túlzott népszerűség problémájával küzd.

10,2 millió látogató kereste fel Párizs világhírű múzeumát, vagyis naponta több mint harmincezren voltak kíváncsiak a kiállításokra a Louvre-ban. Valószínűleg sokkal többen lesznek kíváncsiak a Leonardo kiállításra, mely az ősszel nyílik meg Párizsban. Ezért a múzeum vezetősége úgy határozott, hogy csakis azok nézhetik meg a reprezentatív Leonardo da Vinci kiállítást, akik előzőleg az interneten regisztrálták magukat. Azok tehát, akik csakúgy beesnek a Louvre-ba, nem láthatják a reprezentatív Leonardo-kiállítást.

Párizs és Róma kapcsolataiban is feszültséget okozott a Leonardo-kiállítás. Az olasz kormány ugyanis azzal vádolta meg a franciákat, hogy maguknak akarják kisajátítani a nagy olasz festőt. Leonardo korában a nemzeti hovatartozás jóval kevésbé volt fontos. A mester éppúgy dolgozott az itáliai városoknak és fejedelmeknek, mint a francia királynak. Ősszel minden korábbinál nagyobb Leonardo-kiállítást láthatnak az érdeklődők a Louvre-ban, de csakis akkor, ha előre regisztráltak az interneten.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez