Olasz-francia vita Leonardo da Vinciről

Itália nem küldi el a párizsi Louvre múzeumnak Leonardo da Vinci három híres festményét, melyet az Uffizi Képtárban őriznek Firenzében. Az Uffizi igazgatója szerint a képeket túlságosan is nagy veszélynek tenné ki az utazás. A franciák szerint ez csak kifogás.

Párizsban reprezentatív kiállítást rendeznek abból az alkalomból, hogy Leonardo da Vinci 500 éve halt meg Franciaországban. Leghíresebb műveit ma a Louvre őrzi Párizsban.

Leonardo olasz volt és nem francia! – hangsúlyozta Lucia Borgonzoni asszony. Itália kulturális minisztere, aki a szélsőjobboldali Liga szenátora is, azzal vádolja a franciákat, hogy ki akarják sajátítani maguknak Olaszország egyik legnagyobb művészét azon az alapon, hogy Leonardo da Vinci élete végén a francia királynak dolgozott. A nagy mester ezért is fejezte be életét francia földön.

Az olasz kormány különben is élesen bírálja a liberális Macron elnököt. Mindkét miniszterelnök-helyettes Rómában arra buzdítja a sárga mellényes tüntetőket, hogy tartsanak ki és okozzanak minél több bosszúságot Macron elnöknek. Mind Matteo Salvini, mind pedig Luigi di Maggio támogatásáról biztosította a francia tüntetőket, akik már nyolc hétvégén keresztül tiltakoztak Macron elnök reformjai ellen. Itália épp azzal indokolta meg a jelentős szociális kiadásokat a költségvetésben, hogy el akarja kerülni a sárga mellényes mozgalom importját. Brüsszel a költségvetési fegyelemre hivatkozva kezdetben nem fogadta el a túlköltekező olasz költségvetést, de azután kompromisszumot kötöttek, mert az eurozóna harmadik hatalma túlságosan is fontos ahhoz, hogy bizonytalanságban maradjon az idei költségvetése.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez