Újra bírósági előtt a Sakál Párizsban

A 68 éves szélsőbaloldali terroristának egy 1974-es merényletért kell felelnie. 43 éve a francia főváros kellős közepén valaki bombamerényletet hajtott végre egy bevásárló központban: 2 ember meghalt és 34 megsebesült. Egy arab újságban akkoriban a Sakál magára vállalta a felelősséget, de később azt állította, hogy a lap hamis információt közölt.

A Sakál már több mint húsz éve francia börtönben ül. Több életfogytig tartó ítélete is van különböző gyilkos merényletek miatt, melyeket a 70-es és 80-as években követett el a világ több pontján. De ki is valójában a Sakál?

Venezuelában született, Magyarországon is élt – a palesztin ügyért gyilkolt

Ramirez Ilich Sanchez a polgári neve a Sakálnak, aki az Ilich keresztnevet Lenin miatt kapta baloldali szüleitől Venezuelában. Fiatalkorában csatlakozott a szélsőbaloldali mozgalmakhoz. Carlos lett a mozgalmi neve. Később a sajtó a Sakál névvel ruházta fel. Arra a bérgyilkosra utalva, aki megpróbálta megölni De Gaulle elnököt az algériai háború idején.

Carlos a Szovjetunióban kapott fegyveres kiképzést. A Palesztin Felszabadítási Szervezet különleges akciócsoportját vezette a hetvenes években. Gyakran Budapesten pihente ki a terrorakciók fáradalmait. Párizsban egy alkalommal két rendőrt is megölt. Ezt követően ő lett az első számú közellenség a francia rendőrség számára.

Miután a palesztin fegyveres harcnak leáldozott, Carlos Szudánban keresett menedéket. Az ottani diktátortól a francia titkosszolgálat megvásárolta a terroristát, akit arab szőnyegbe csomagolva csempésztek Szudánból Franciaországba 1994-ben. Azóta börtönben ül. Több régi terrorista társa ellene vallott.

Miután a kommunista rendszerek megbuktak Európa keleti részén, sok dokumentum került nyilvánosságra a Sakál kapcsolatairól ezeknek az államoknak a titkosszolgálataival. Egy magyar újságíró Franciaországban megírta a Sakál magyarországi kalandjait. Carlosnak embereivel együtt köze volt ahhoz a bécsi merénylethez is, melyet az El Al izraeli légitársaság ellen követtek el. A merényletben magyar állampolgárok is meghaltak. A Közel-Keleten már régen elfelejtették a Sakált és terrorista csapatát. Párizsban is mind kevesebben emlékeznek rá, hiszen olyan merénylet ügyében áll most bíróság előtt, melyet 1974-ben követett el a Sakál a francia fővárosban.

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez