Egy korszak vége – Lemondott a japán császár

Akihito császár most 85 éves. Több mint 200 év óta nem volt példa arra, hogy az uralkodó így távozott volna a közéletből Japánban.

Az idős császár korára és hanyatló egészségére hivatkozott, amikor bejelentette a döntését. Utódja, Naruhito koronaherceg holnap lép majd trónra. Ezzel új korszak kezdődik a japán monarchia történetében.

A császár politikai hatalommal nem bír a távol-keleti szigetországban. Nemzeti jelképként viszont annál nagyobb a jelentősége. Leköszönő beszédében Akihito világbékét és virágzást kívánt Japánnak és a világnak, azt mondta, nagyon hálás népének, amiért elfogadta és támogatta őt. A maga részéről feleségével együtt imádkozni fog azért, hogy az új, Reiwa-kor békés és gyümölcsöző legyen, Japán és a világ pedig egyaránt boldog hely.

A leköszönő uralkodó a trónon nagy együttérzést mutatott a betegekkel és a nélkülözőkkel, ezért a japánok közül sokan a szívükbe zárták.

Utóda, Naruhito Japán 126. császára lesz és trónra lépésével ér véget az úgynevezett Heiszei-kor, amely Akihito 1989-es trónra lépésével indult. Most a Reiwa-kor veszi kezdetét.

Az 59 éves Naruhito Oxfordban szerzett diplomát és 28 évesen lett koronaherceg. 1986-ban találkozott egy teaszertartáson a feleségével, Masako Owadával, akivel hét évvel később házasodtak össze. Egyetlen gyermekük, Aiko hercegnő 2001-ben született. Japán törvényei kizárják a trónörökösök közül a nőket, így nem ő követi majd apját annak idején a trónon – hacsak a törvények addig meg nem változnak. Addig is unokatestvére, a most 12 éves Hisahito herceg lesz az első az utódlási sorban.

Japánban munkaszünettel indul az új császár kora. Az úgynevezett Arany Hetet, a tavaszünnepet megtoldják néhány nappal, így 10 napos ünnepségsorozat jelöli majd Naruhito trónra lépését. Ezúttal tényleg ünnepelni fognak a japánok, nem úgy, mint 30 évvel ezelőtt, amikor Akihito császárságát gyász indította: ő édesapja, Hirohito halála után lett császár. A japánok közül sokan azt mondják, hogy hiányozni fog nekik a most leköszönt idős uralkodó, aki a Joko címet kapja  – ez azt jelenti, hogy nagy császár.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez