Isztambul új polgármestere másképp csinálja, mint elődei

A 48 éves új polgármester kísértetiesen emlékeztet az ifjú Erdoganra, aki mérsékelt muzulmán nacionalistaként oly népszerű volt Törökország legnépesebb városában. 25 évig uralkodott itt az AKP.

Erdogan pártja most veszített, de az elnök nem tud veszíteni. Elrendelte a szavazatok újraszámlálását, mondván: a baloldali centrista jelölt Ekrem Imamoglu alig pár ezer szavazattal győzött a 12 milliós nagyvárosban.

A választási bizottság mindenesetre hitelesítette a győzelmet és ennek alapján az új polgármester megkezdte munkáját. A titokzatoskodó hatalommal szemben a nyíltság politikáját folytatja. Élőben közvetítik a városi tanács üléseit, pedig ott Erdogan pártja, az AKP van többségben. A fiatal polgármester eddig egy városrész első embere volt, akit Isztambulban is csak kevesen ismertek. De olyan politikát választott, mely pontosan az ellenkezője annak, amit Erdogan hirdet. Míg az államfő az iszlamista nacionalizmusra építi a számításait, addig ellenfele a nagy egyesítő szerepében lép fel. Rá szavaztak például a kurdok, akiket Erdogan a terrorizmus támogatóinak nevezett.

Az államfő Törökország mindhárom nagyvárosát elveszítette: Isztambul mellett Ankarát és Izmirt is! Az ok a gazdasági válság. Míg az elmúlt negyedszázadban Erdogan népszerűsége nőttön nőtt, mert gyors ütemben emelkedett a lakosság életszínvonala, tavaly megállt ez a folyamat. Idén pedig megkezdődött a visszaesés. Nem használt az országnak, hogy a gazdaság élére Erdogan a saját vejét állította. Aki nyilvánvalóan hűséges hozzá, de szakértelme messze elmarad az elődeiétől, akik a török gazdasági csodát menedzselték. Erdogan persze megbuktathatja Isztambul polgármesterét, hiszen államfőként igen széles jogkörrel rendelkezik. De ettől a problémák nem oldódnak meg: a nagyvárosok nemet mondtak az autokrata elnöknek, aki épp Isztambulban kezdte el Törökország meghódítását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez