Lemondott az alkancellár – előrehozott választások Ausztriában

Belebukott az Ibiza-videó botrányba a Szabadságpárt vezére: Heinz-Christian Strache sírva jelentette be, hogy lemond az alkancellár posztjáról. Közölte azt is, hogy a lemondást Sebastian Kurz kancellár elfogadta.

Elég volt – hangsúlyozta Ausztria fiatal kancellárja, aki új választások kiírását kérte a köztársasági elnöktől, miután az Ibiza-videó botrányát követően nem tud együtt kormányozni a Szabadságpárttal. Mi látható és hallható az Ibiza-videón, mely kicsapta a biztosítékot Bécsben? A kissé kapatos Heinz-Christian Strache egy fiatal nővel beszélget, aki egy orosz oligarcha unokahúgának mondta magát. Pénzt kért tőle, hogy megszerezze a Kronen Zeitungot, Ausztria legbefolyásosabb bulvár lapját.

A Szabadságpárt kiváló orosz kapcsolatai már korábban is ismertek voltak. Putyin elnök táncolt az osztrák külügyminiszter asszony esküvőjén. A miniszterasszonyt a Szabadságpárt jelölte Ausztria kormányába. Az Ibiza-videó azonban azt mutatja, hogy a kapcsolat sokkal mélyebb Moszkva és a Szabadságpárt között, mint ahogy azt korábban gondolták. Az amerikaiak figyelmeztetésére Kurz kancellár már a saját irányítása alá helyezte a titkosszolgálatot, melyet korábban a Szabadságpárthoz tartozó belügyminiszter felügyelt.

Az Ibiza-videót pontosan akkor hozta nyilvánosságra a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung amikor a szélsőjobboldali pártok csúcstalálkozóra készülődtek Milánóban, hogy egyeztessék terveiket az európai választásokra. A Szabadságpárt részese a szélsőjobboldali szövetségnek, amely előretörésre számít a május végén megrendezett európai választásokon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez