Újabb önégetés Kínában

Meghalt egy 20 éves tibeti nő Szecsuán tartományban, ahol felgyújtotta magát, hogy így tiltakozzon a nemzeti és vallási kisebbség elnyomása ellen. Múlt kedden Kanszu tartományban egy 33 éves férfi halt meg ugyanígy. 2009-ben kezdődött az élő fáklya mozgalom, és azóta több mint 130 tibeti halt meg így Kínában.

Egy kolostorból indult el a tiltakozó mozgalom, és az első élő fáklyák szerzetesek voltak. Többségük nem magában a Tibeti Autonóm Tartományban gyújtotta fel magát. Ott ugyanis – ha szigorúan ellenőrzött keretek között is – de gyakorolhatja vallását és használhatja nyelvét a tibeti lakosság. De a Kínában élő tibetiek körülbelül fele olyan régióban nő fel, amely nem tartozik a tibeti autonóm régióhoz. Ezeken a területeken általában nincs tibeti nyelvű oktatás és a vallás gyakorlása is komoly akadályokba ütközik. Ezért az itt élő tibetiek egy része az úgynevezett Nagy Tibet létrehozását követeli. Ez magában foglalná mindazokat a területeket, ahol a lakosság többsége tibeti. Például azt az Aba megyét is Szecsuán tartományban, ahol az élő fáklya mozgalom elindult, és ahol most a 20 éves fiatal nő felgyújtotta magát.
A dalai láma, a tibetiek vallási vezetője, aki emigrációban él Indiában, ellenzi az élő fáklya mozgalmat, mert fölösleges áldozatnak tekinti, mellyel nem lehet eredményt elérni. A dalai láma a politikai megoldásban bízik, de Peking nem hajlandó vele tárgyalni. A dalai láma 1959-ig együttműködött a kínai hatóságokkal, majd ezt követően Indiába menekült. Hívei ön mérsékletet és békés ellenállást hirdetnek szemben az élő fáklya mozgalommal, amely ilyen látványos öngyilkos akciókkal akarja a világ figyelmét felhívni a tibeti kisebbség sorsára a Mennyei Birodalomban.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez