Trump: ha Irán harcolni akar, megszűnik!

Minden korábbinál erősebben fenyegette meg Iránt Donald Trump. Twitteren azt üzente a teheráni vezetőknek: “sose fenyegessétek az Egyesült Államokat! Ha Irán háborúra készül, akkor hivatalosan megszűnik létezni!”

Trump korábban kilépett az iráni atomalkuból és szankciókkal sújtotta Iránt, melynek olajexportját meg akarja akadályozni. Ez létében fenyegeti az iráni rendszert, melynek bevételei jórészt az olaj és a földgáz exportjából származnak. Az iráni vezetők azt közölték Washingtonnal, hogy a háborús feszültség fokozódása oda vezethet el, hogy Irán megakadályozza az olaj exportját az Arab- /Perzsa-/ Öbölből!

Minthogy az OPEC nem növeli az olajkitermelést, miközben egyre feszültebb a helyzet Irán körül, ezért az olaj ára emelkedik. Ez kellemetlenül érintheti az amerikai fogyasztókat, akik igen érzékenyek a benzin árára. Az amerikai olajcégek viszont örülnek az áremelésnek, mert a hazai olaj drágább, mint a közel-keleti, de így már megéri kitermelni. Trump jövőre elnökválasztásra készül. Ezért figyelembe kell vennie a lakosság hangulatát éppúgy, mint a nagy olajcégek érdekeit.

Trump tudatta a világgal, hogy nem akar háborút Iránnal. Szövetségese, Izrael ugyan erre ösztönzi, de stratégiai meggondolások elriasztják az USA elnökét ettől. Pompeo külügyminisztert is erről győzködték az oroszok, amikor Szocsiban járt. Az USA másik közel-keleti szövetségese célzott csapásokat javasolt Trump elnöknek Iránnal szemben. Ez a felemás háború elég kínos következményeket jelenthet az Egyesült Államoknak is. Az Iránnal szomszédos Irakban ugyanis arra készítik fel a síita milíciákat, hogy támadjanak meg amerikai célpontokat az országban. Irak lakosságának a többsége síita, a vallási vezetőjük is Iránból érkezett. Egy ilyen konfliktus beláthatatlan következményekkel járna a Közel-Keleten és valószínűleg nemcsak ott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez