Már most kezdd el! Mit tehetünk az öregkori elbutulás ellen?

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO most először adott ki olyan útmutatót, amely segít a minimumra csökkenteni a demencia veszélyét.

A demencia 50 millió embert érint ma a világon és egyre gyakoribb jelenség. Gyógymód pedig még nincs rá. Az öregedés a legnagyobb kockázati tényező, de a demencia egyáltalán nem természetes és elkerülhetetlen velejárója az idős kornak. A genetika viszont szerepet játszik a  kialakulásában. Mindazonáltal az esetek harmada megelőzhető lenne, ha változtatnánk az életmódunkon – állítja a WHO.

A tippek gyakorlatiak és működnek, néhány mítoszt megdöntenek, másokat nem. Általánosságban úgy foglalhatók össze, hogy a dohányzás és az alkohol árt, az egészséges étkezés segít. A vitaminok hasznára nincs megdönthetetlen bizonyíték, mint ahogy az agytornáéra sem – állítja a WHO. Nézzük most tételesen a tanácsokat!

1) Mozogjunk! A felnőtteknek, így az időseknek is hetente legalább 150 percet kellene mérsékelten intenzív mozgással tölteniük. Ez lehet kerékpározás éppen úgy, mint házimunka.

2) Álljunk le a dohányzással – árt a testnek is, az agynak is.

3) Étkezzünk egészségesen – a mediterrán étrend sok friss zöldséggel és gyümölccsel a legjobb.

4) Hagyjuk a vitamintablettákat másra – nincs bizonyíték arra, hogy csökkentenék a demencia kockázatát.

5) Kerüljük a kemény ivászatokat. Néhány tanulmány szerint a mértékletes alkoholfogyasztás segít kivédeni az elbutulást, de ezt nem támasztja alá elég bizonyíték.

6) Ami az agytornát illeti: egyes tanulmányok szerint a szellemi kihívást jelentő tevékenységek, így a keresztrejtvény-fejtés vagy a videójátékok hasznosak lehetnek.

7) Légy nyitott mások felé. Jóllehet arra sincs bizonyíték, hogy ez megállítaná vagy lassítaná a demenciát, van összefüggés a baráti kapcsolatok ápolása és a jó egészség között.

8) Tartsd egészséges szinten a testsúlyodat. Ez kéz a kézben jár az egészséges étkezéssel és a mozgással, melyek fitten és épen tartanak.

9) Figyelj oda a magas vérnyomásra. Erős kapcsolatban áll a demenciával.

10) Ha van cukorbetegséged, ne hanyagold el. A vércukor kordában tartása fontos a szövődmények, így a demencia kockázatának csökkentéséhez.

11) Figyelj oda a koleszterinszintre is. Ez is kockázati tényező, jóllehet nincs bizonyíték arra, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszerek elhárítják a bajt.

A tanácsok zöme közhelyesnek tűnhet, az Alzheimerrel foglalkozó kutatók mégis üdvözlik a WHO ajánlásait. Azt mondják, ez eddig a legjobb útmutató a veszély elkerülésére. Az pedig igazán kitűnő hír szerintük, hogy az esetek harmada megelőzhető, ha teszünk érte. Annál is inkább, mert időről időre feltűnnek ugyan hírek arról, hogy rövidesen gyógyítható lesz a demencia, valójában még évtizedekre vagyunk ettől – nyilatkozta a BBC-nek Robert Howard professzor, a University College London szakértője.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez