Meghalt a Sobibor haláltáborban kitört lázadás egyik vezetője

Semyon Rozenfeld 96 éves volt és Izraelben hunyt el – jelentette a Haaretz. Hozzátéve, hogy ő volt a Sobibor haláltábor utolsó túlélője Izraelben. Ez volt az egyetlen igazán sikeres lázadás egy náci haláltáborban, hiszen csaknem hetven ember megmenekült a halál torkából.

Sobiborban ugyanis megsemmisítő tábor működött egészen 1943 októberéig, amikor a lázadás miatt Himmler, az SS főparancsnoka elrendelte a haláltábor felszámolását. Erről már korábban is elterjedtek hírek és a rabok épp azért határozták el a kitörést, mert tudták: a nácik a felszámolás során mindenkit megölnek, hogy ne maradjon tanúja a tömeggyilkosságoknak. Sobiborban körülbelül 200 ezer zsidót öltek meg a holokauszt idején.

Semyon Rozenfeld a foglyok egyik vezetője volt. Először megöltek 11 SS őrt, köztük az ügyeletes parancsnokot. Ezt követően mintegy 300 rab kitört a táborból, melyet azonban aknamező vett körül. Ezen sokan felrobbantak. Mindössze a kitörők fele érhette el az erdőt. Az SS azonnal megkezdte az üldözést, sok menekülőt elfogott és megölt. Összesen 70-en élték túl a kitörést. Ők bujkáltak, amíg a szovjet csapatok meg nem érkeztek Lengyelországba. A felszabadulás után a menekültek gyakran találkoztak, hiszen a csoport tagjainak önfeláldozása tette lehetővé az egyetlen igazán sikeres kitörést egy haláltáborból, Sobiborból.

Fotó:   Holocaust Remembrance

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez