IMF: globalizációellenes lázadás fenyeget

A Nemzetközi Valutaalap vezető közgazdásza úgy nyilatkozott a londoni Times-nak, hogy már túl régóta alacsony a növekedés üteme a fejlett világban, és a javak elosztása sok országban egyenlőtlen. Maurice Obstfeld szerint ez megerősíti azokat a globalizációellenes tendenciákat, melyek falakat kívánnak visszaállítani a nemzeti határokon. Ez ellen az államok úgy cselekedhetnek hatékonyan, ha ösztönzik a növekedést és figyelnek arra, hogy a társadalom minden rétege jusson valamiféle előnyhöz a GDP-növekedés következtében.

Az IMF változatlanul hagyta a jövő évi előrejelzést: 3,4%-os növekedésre számít az idei 3,1% után. Ez nem rossz a globális gazdaság számára, de a fejlett világ stagnálás-közeli állapotban van. Ráadásul a relatíve kedvező növekedési kilátásokat leronthatja, ha Kínában  drámai módon lelassul a gazdaság. Növelheti a gondot, ha a nyersanyagárak lejtmenete folytatódik, hiszen sok harmadik világbeli állam ebből finanszírozza magát. A fejlett államokban pedig gondot jelenthet a kamatlábemelés.

Az infláció várhatóan 2,5% körül alakul a globális gazdaságban – jósolja az IMF. Az USA és Nagy-Britannia is gyengébb növekedésre számíthat jövőre, mint amit eddig jósoltak. Ennek oka a politikai bizonytalanság: Nagy-Britanniában a Brexit miatt csak 1,1% növekedés várható, pedig korábban 2,2%-ot jósoltak. Az USA a korábban remélt 2,2% helyett csak 1,6%-ra számíthat. Ennek oka Donald Trump és azok a globalizációellenes kirohanásai, melyek népszerűséget hoznak neki az amerikai választók egy részének körében. A globalizációellenes lázadás tehát épp az ellenkező hatást éri el: ahelyett, hogy felgyorsítaná a növekedést, épp lelassítja azt – állapítja meg az IMF jelentése.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez