Olcsóbban autóztak, drágábban ettek az amerikaiak

A fogyasztói árak csökkentek Amerikában. A gazdaság növekedésére vonatkozó statisztika még nem került nyilvánosságra, de a Bloomberg tippje már igen: a 2,1 százalékos fejlődés szerényebb a korábban becsült mértéknél.

Egy nappal azelőtt, hogy közzétennék a gazdasági növekedés adatait, kibocsátották az amerikai fogyasztói árak alakulásáról szóló jelentést. Hét tized százalékos esést mértek januárban, amire 15 éve nem volt példa. A folyamat hátterében nem kis mértékben az olcsóbbá vált benzin áll. A szakma érveire utalva a Voice of America azt emeli ki, hogy az üzemanyagra költött kevesebb pénz „nem veszett el”, a fogyasztók ugyanis más termékekből és szolgáltatásokból többet vásároltak.

Míg a benzin ára csökkent az elmúlt időszakban, addig más energihordozókért többet kellett fizetni, sőt az élelmiszerek is drágultak valamelyest. Az amerikai statisztika az elmúlt hetekben a munkanélküliség enyhe emelkedéséről, összességében azonban egészséges állapotban lévő munkaerőpiacról számolt be. Bár még nem közölték a gazdasági növekedés legfrissebb hivatalos számát, a Bloomberg 2,1 százalékot számolt, a korábbi becsléseknél valamelyest szerényebbet. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez