Izrael egyetlen muzulmán katonája az elitalakulatnál szolgál

Két arab jelentkezett mindössze a sorozáson Izraelben, közülük csak egy szolgál fegyveres alakulatnál. Méghozzá nem is akárhol, hanem a Golani elitalakulatnál.

“Ide akartam kerülni” – nyilatkozta az izraeli hadsereg arab muzulmán katonája, aki nem akarta a nevét megadni a Yedioth Ahronot című izraeli lapnak. A rokonság ugyanis úgy tudja, hogy Európában folytat mérnöki tanulmányokat. Erről egyelőre szó sincsen, bár A., ahogy a Yedioth Ahronot nevezi, valóban ezért lépett be az izraeli hadseregbe. ” Minden középiskolás társam fizikai munkát végez. Én többet akarok. Mérnök akarok lenni!” – nyilatkozta a 20 éves katona, aki az izraeli hadsereg támogatásával kívánja elérni az álmait. Erről csak a legszűkebb család tud. Édesanyja rendszeresen felkeresi, hogy házi kosztot hozzon. Ő mossa ki az egyenruhát is, de mindig csak otthon. Nehogy a szomszédok megtudják: a fiú az izraeli hadseregben szolgál.

“Izrael polgára vagyok és az izraeli hadseregben szolgálok. Jólesik, ha a villamoson vagy a buszon ismeretlenek is emiatt üdvözölnek” – nyilatkozta A., aki a Golani elitalakulatnál szolgál. ” Ide akartam kerülni, mert ez olyan, mint egy család. Semmiféle faji megkülönböztetést nem tapasztaltam. Azt viszont nem zárom ki, hogy ilyesmi létezne az izraeli társadalomban”.

A. öccse is követni kívánja a bátyja útját , de erről csakis a legszűkebb család tud. A rokonság ugyanis Hebron városában éldegél, ahol a palesztin többség és a betelepült zsidók között hadsereg tartja fenn a rendet. Izraelben csakis azok hadkötelesek, akik lojálisak a zsidó államhoz. Ezért a palesztinok döntő többsége nem lép be Izrael állam hadseregébe. A. amolyan első fecske. Izrael hadserege bízik benne, hogy sokan követik még, hiszen a közel-keleti feszültség miatt szinte állandó a harckészültség Izraelben. Tömeges jelentkezésre nyilván nem számítanak a palesztin fiatalok között, de abban bíznak: A. példája meggyőzi a palesztin fiatalokat, hogy beléphetnek az izraeli hadseregbe anélkül, hogy feladnák nemzeti vagy vallási identitásukat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez