Meghalt bírósági tárgyalásán a volt egyiptomi elnök

Mohammed Morszi Egyiptom első szabadon választott elnöke volt. 2013 nyarán, hatalmas tüntetéssorozat után szorította ki a hatalomból a Muzulmán Testvériség által támogatott államfőt az egyiptomi hadsereg.

Az egykori elnök ma elájult a tárgyalóteremben, majd meghalt. A vádlottak ketrecében állt és a kémkedésről szóló vádiratot hallgatta, illetve már válaszolni is próbált rá, amikor elveszítette az eszméletét. A 67 éves exelnök azóta börtönben volt, mióta megfosztották hatalmától.

Összesen egy évig ült az elnöki székben. Azzal vádolták, hogy a Hamász palesztin iszlamista mozgalommal állt kapcsolatban és az ő javára  szolgáltatott ki információkat. Az egyiptomi államügyész az exelnök halála után arról számolt be, hogy Mohammad Morszi holttestén nem találtak friss sérüléseket. Mindazonáltal hívei már hosszú idő óta aggodalmukat hangoztatták a börtönkörülmények miatt. Tavaly októberben Morszi fia, Abdullah arról beszélt az AFP hírügynökségnek, hogy apját folyamatosan magánzárkában tartották és megtagadták tőle az orvosi kezelést, jóllehet magas vérnyomása és cukorbaja megkövetelte volna azt. Öt hónappal ezelőtt  Abdullah arról írt a Washington Post véleményrovatában, hogy az egyiptomi hatóságok szándékosan viselkednek így, mert azt szeretnék, ha apja mielőbb “természetes halált halna”.

Mohammed Morszi 1951-ben született a Nílus-delta egyik kis falujában. Mérnöknek tanult Kairóban, a doktori fokozatot az Egyesült Államokban szerezte meg. Mubarak elnök megdöntése után, 2012-ben a Muzulmán Testvériség őt választotta meg elnökjelöltjének, miután eredeti jelöltjét vissza kellett vonnia. Bírálói szerint elnöksége viharos évében hagyta, hogy az iszlamisták sajátítsák ki a politikai hatalmat Egyiptomban, ráadásul a gazdaságot is romlásba döntötte.

Hatalmát egyre többen ellenezték, tüntetők lepték el az utcákat országszerte 2013 nyarán. Július 3-án a hadsereg felfüggesztette az alkotmányt, átmeneti kormányt alakított és új elnökválasztást írt ki. A hatalomátvétel során emberi jogi csoportok szerint több mint 800-an haltak meg. Morszit, aki államcsínynek minősítette a történteket, a hadsereg őrizetbe vette.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez