Hadbíróságok ítélkeznek a terroristák ügyében Pakisztánban

Maga Navaz Sarif miniszterelnök jelentette be a döntést, melyet a tálibok peshawari terrorakciója után hoztak meg. Peshawarban- Pakisztán észak-nyugati részén- 149 halottja volt a terrorakciónak, köztük 133 iskolás gyerek.

Vaskézzel bánunk el a terroristákkal!- ígérte a kormányfő. Sarif miniszterelnök hangsúlyozta: a jövőben nemcsak maguk a terroristák ellen lépnek fel, de mindazok ellen is, akik őket támogatják. Akár tüzes szónoklatokkal a mecsetekben akár pénzadományokkal. A hadbíróságok halálos ítéleteket is kimondhatnak, és ezeket végre is fogják hajtani- erősítette meg a kormányfő. Pakisztánban 500 terrorista várakozik a halál soron. Összesen 8000 a halálra ítéltek száma, de 1987 óta senkit sem végeztek ki Pakisztánban.
Most változott a helyzet: a peshawari merénylet óta hat embert akasztottak fel. A jövőben ez a tendencia folytatódni fog- hangsúlyozta a miniszterelnök. Emberi jogi szervezetek a fenntartásaikat hangsúlyozzák, mert a bíróságok sokszor elég gyatra bizonyítékok alapján is hoznak halálos ítéleteket. Ha ez így volt a polgári bíróságok esetében, akkor valószínű, hogy a most létrejövő különleges hadbíróságok nagyon sok halálos ítéletet hoznak majd, csak azért, hogy a közvélemény bosszú szomját kielégítsék.
Nemigen érintette a miniszterelnök azt a kínos témát, hogy a tálib szervezeteket eredetileg a katonai hírszerzés hozta létre Pakisztánban, mert fel akarta őket használni Afganisztánban és Indiában. Pakisztánban egyébként óvadék ellenében szabadlábra helyezték annak a pakisztáni szervezetnek a vezetőjét, melynek tagjai terrorakciót hajtottak végre Mumbaiban, Indiában 2008-ban. Az iszlamista terrorizmus megítélése tehát továbbra is kétértelmű Pakisztánban annak ellenére, hogy a miniszterelnök megígérte: vaskézzel sújtanak le a terrorizmusra a peshawari vérfürdő után. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez