Oroszország három év alatt feléli devizatartalékait

Erről beszélt az ország pénzügyminisztere újságírók előtt. Anton Sziluanov szerint 2016-17-re elfogyhat az ország hatalmas devizatartaléka. A jövő évi költségvetést újra számolják: egy dollár=51 rubel alapon.

Az orosz pénz elveszítette értékének mintegy 40%- át a dollárhoz képest. Az ok: az olajár csökkenése és a szankciók Oroszország ellen a Krím annektálása miatt. 2009 óta ez az első visszaesés az orosz gazdaságban. Eredetileg azzal számoltak, hogy a GDP 0,7%-kal, bővül. Most előjelet váltottak. A szám valószínűleg -0,7 lesz- mondta a pénzügyminiszter.
Oroszország devizatartaléka (bár más források ennél jóval nagyobb összeget említenek) nem egészen 90 milliárd dollár. Ehhez képest jövőre több mint 120 milliárd dolláros hitelt kell visszafizetnie hitelezőinek. Mindez megoldható, de csak úgy, ha hozzányúlnak ahhoz a két állami alaphoz, melyet épp az ilyen válságok esetére hoztak létre, hogy garantálják a gazdaság működését és a nyugdíjak kifizetését.
Putyin elnöknek, hatalomra jutása után sikerült az életszínvonalat nemcsak stabilizálnia, de rendszeresen emelnie is. Most ennek vége. Jöhet a három szűk esztendő- utalt rá Oroszország pénzügyminisztere. A parlament már megszavazott egy 1000 milliárd rubeles mentőcsomagot, de nem kizárt, hogy újabb hasonló akciókra lesz szükség, ha az olaj ára tartósan 60 dollár alatt marad és a Nyugat nem oldja fel a szankciókat Oroszország ellen. Szaúd-Arábia olajminisztere nemrég úgy nyilatkozott: a világ legnagyobb olaj exportőre akár hajlandó lemenni a 20 dolláros hordónkénti árra is, hogy megőrizze pozícióját a globális piacon. Ez nem sok jót ígér az orosz gazdaság számára.(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez