Érdekességek, különlegességek orosz levéltárakból

Az orosz (szovjet)-magyar kapcsolatok múltjába engednek betekintést azok a most megjelent kötetek, amelyek magyar vonatkozású orosz levéltári források alapján készültek.

Rosonczy Ildikó: Hadaink vonulnak (K. R. Szemjakin orosz ezredes magyarországi levelei 1849-ből)
A kötet az orosz ezredesnek a feleségéhez írt leveleit tartalmazza, a különleges forrásegyüttes az Orosz Állami Hadtörténeti Levéltárban végzett kutatások eredménye.

Babus Antal: Egy konzervatív úr a baloldali zarándokok között (Magyary Zoltán szovjetunióbeli útja)
A korszak egyik jegyzett jogászprofesszorának, Magyary Zoltánnak a tanulmányútjáról készült feljegyzések találhatók a kötetben. 1935 őszén két hónapot töltött a Szovjetunióban. Vendéglátói egyébként mindvégig megfigyelték, az iratok segítségével a szovjet világról és a korszakról is színes kép rajzolódik ki.

Kolontári Attila és Seres Attila: A Komintern „védőszárnyai” alatt (Orosz levéltári források Rákosi Mátyás börtönéveiről 1925-1940)
Magyarország későbbi vezetője, Rákosi Mátyás börtönben töltött évei során keletkezett leveleit tartalmazza a kötet, a rokonaival, a Moszkvában lévő emigráns csoportokkal való kapcsolattartásába nyújt betekintést, valamint a Komintern feljegyzéseit, jegyzőkönyveit tartalmazza, amelyek arról szólnak, hogy Rákosi kiszabadítása miként lehetséges.

„Oroszországban még ma is nagyon nehezen nyílnak meg az archívumok, jelenleg a második világháború lezárása táján járunk az egyes korszakok kutatási lehetőségeit tekintve, az 1956-os dokumentumoktól még mindig messze vagyunk” – fogalmazott a bemutatón Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára, volt moszkvai nagykövet.

A magyar-orosz relációjú történelmi kötetek az Argumentum Kiadó és a Magyar Nemzeti Levéltár közös kiadásában jelentek meg. A Moszkvai Magyar Levéltári Intézetet 2001-ben hozták létre abból a célból, hogy koordinálja és segítse az Oroszországban folyó magyar történettudományi kutatásokat, a magyar történelemre, s különösen a 20. századi magyar-szovjet kapcsolatokra vonatkozó levéltári forrásfeltárást. A szovjet blokkba tartozó egykori szocialista országok közül egyiknek sincs hasonló tudományos háttérintézménye.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez