Remény a földrengés után Japánban

Több tucat ember vált hajléktalanná a múlt hónapban történt hatalmas földrengés után Japánban. A Nagano prefektúrában bekövetkezett katasztrófát követően a károsultak most új helyre költözhettek.

Hakuba falu lakói beköltöztek azokba a sportlétesítményekből átalakított lakásokba, melyeket a prefektúrán kívül bocsájtottak a rendelkezésükre. November 22-én 6.7-es erősségű földrengés rázta meg a területet, súlyos károkat okozva Észak-Naganoban. Hakuba faluban házak, és a népszerű helyi síközpont is elpusztult. Mint később kiderült, 1567 ház szenvedett súlyos károkat, 50 teljesen elpusztult. 77 család, csaknem 170 ember kényszerült elhagyni a területet és menedéket keresni.

Az új, ideiglenes létesítmények 76 embert, összesen 33 háztartást képesek befogadni- mondta egy megyei tisztviselő. Az épületek Kamisiro területén vannak. A kemény télre való tekintettel többrétegű szigetelést és meredek tetőket kaptak. A falusiak akár 2 évig is képesek lesznek ott élni.

Terujuki Hirabajasi (44), akinek a háza teljesen megsemmisült, beköltözött az egyik lakóegységbe 69 éves édesanyjával.

„A ház meleg és jól felszerelt”-mondta Hirabajasi, miután kipakoltak. „Az önkéntesek nagyon sokat segítenek. Végre van egy hely, ahol élhetünk. Most azon fogok gondolkodni, mi legyen a következő lépés.”

A területen egyébként sokan azon töprengenek, hogy helyben újrakezdjék, vagy elköltözzenek máshová. Sokan ugyanis tartanak az újabb rengésektől, míg mások megkezdték az újjáépítést. Mokudzsin a kedvelt helyi vendéglő szintén szenvedett némi kárt. Tulajdonosa, a 36 éves Suhei Kasiwabara megkezdte az újjáépítést. A vendéglő története nagyapja generációjáig nyúlik vissza. Csaknem 100 ember bátorította és támogatta anyagilag, ezért úgy döntött: folytatni fogja az üzletet.

„A család komoly ösztönzést kap az emberektől. Alig várom, hogy megtartsuk az újrakezdés örömére a nyitóünnepséget.”

Takeko Cutaki (61) háza teljesen megsemmisült. Továbbra is bizonytalan az újrakezdést illetően.

„Ebben az életkorban már nem engedhetem meg magamnak, hogy nagyon a jövőbe tekintsek. De remélem, hogy egyszer vissza tudok menni arra helyre, ahol mindent nagyon jól ismerek”- mondta.

 

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez