Ijesztő gyorsan égnek el az Amazonas esőerdői

A brazil elnök szerint a civil szervezetek tehetnek róla. A környezetvédők szerint viszont ő.

Jair Bolsonaro azt mondja, a nem kormányzati szervezetek bosszúból direkt lángra lobbantják az őserdőket, amiért a kormány megnyirbálta a támogatásukat. Bizonyítékot nem mellékelt az állításhoz.

Az idén rekordszámú tűz keletkezett az Amazonas rengetegeiben, ijesztő gyorsasággal válnak hamuvá az őserdők nemcsak Brazíliában, hanem a szomszédos országokban (Peru, Bolívia) is. A brazil űrkutatási intézet, az Inpe felvételei sokkolóak erről.

A környezetvédők szerint Bolsonaro elnök nagyban felelős a helyzetért, ő bátorította a favágókat és a földműveseket arra, hogy tisztítsák meg a vegetációtól a potenciális termőterületeket. Marcio Astrini a Greenpeace-től úgy fogalmazott, hogy az esőerdők egyre nagyobb mértékű pusztítása a brazil elnök környezetellenes politikájának eredménye.

A világban egyébként az idei nyáron sok erdő égett és ég, például Szibériában 55 ezer négyzetkilométeren váltak a fák a lángok martalékává, de a Kanári-szigeteken, Grönlandon, Alaszkában, Kaliforniában is pusztítanak erdőtüzek. Az ok a rekordokat megdöntő hőség és a szárazság. A legijesztőbb azonban az Amazonas esőerdőinek pusztulása: a világ legnagyobb trópusi őserdő-birodalmában a  természeti tényezők mellett az ember az, aki durván belenyúl a természetbe – égetéssel próbál területet kihasítani földműveléshez, építkezéshez. Az Amazonas esőerdeiben már több mint 73 ezer helyen csaptak fel a lángok az idén – csaknem kétszer annyi az erdőtűz, mint tavaly volt. Sao Paolóra már délben is esti sötétséget borít a füst.

ECYN4KnWwAELUHa

sao

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez