Engedély nélküli drónért kaphatnak 10 évet egy iráni börtönben

Pokoli körülmények közé kerülhetnek a felelőtlen utazók, ha elítélik őket.

A brit-ausztrál bloggerek legszörnyűbb rémálma vált valóra, amikor őrizetbe vették őket a hatóságok Iránban. Jolie King és Mark Firkin 9-5-ig tartó fix munkahelyeiket hagyták hátra Londonban, hogy főállásban utazhassanak és videókban mutathassák meg élményeiket a világ távoli pontjairól. Iránba is ezzel a céllal érkezett a pár, a forgatásokhoz használt drónt azonban nem regisztrálták az országban. Ez lett a vesztük. A rendőrség letartóztatta őket a drón miatt, most pedig akár 10 év börtönbüntetést is kaphatnak, ha elítélik őket a bíróságon. A bloggereket az Evin börtönben tartják fogva, Teheránban.

000blogger1

Családjaik szerint az egész egy félreértés, és az őrizetbe vett fiatalokat csak eszközként akarják használni a megromlott nyugati kapcsolatok helyreállításához. Az ausztrál kormány már tárgyal Iránnal az ügyükben, és egy harmadik nőről is van tudomásuk, aki szintén brit-ausztrál állampolgár és egy másik incidens miatt került börtönbe Iránban.

000blogger2

Az ausztrál média szerint a 40 éves iráni Negar Ghodskani szabadon engedése lehet a cél, akit 2017-ben tartóztattak le Ausztráliában. Azóta is őrizetben van és ott is szülte meg gyermekét. Az amerikai kiadatás után 5 év börtönnel nézhet szembe az Egyesült Államokban. Az ellene felhozott vádak szerint tiltott amerikai technológiát exportált Iránba. Teherán már korábban is próbálta fogolycserével kijuttatni a korábban Cambridge-ben is tanult akadémikust, eddig sikertelenül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez