Dél-Koreában rehabra küldik az okostelefon-függő gyerekeket

Nagy a baj: a 10 és 19 év közötti dél-koreai fiatalok 30 százaléka szenved függőségben.

Az okostelefonok használata nem veszélytelen, esetükben ugyanúgy kialakulhat az addikció, mint a dohányzásnál vagy az alkoholfogyasztásnál. Erre a legjobb példa Dél-Korea, ahol világszinten a legmagasabb a kütyüket használók aránya. A tinédzserek 98 százalékának van okostelefonja, nagy százalékuk pedig 8-10 óra nyomkodás után sem tudja letenni azt.  A hivatalos adatok a 10 és 19 év közöttiek 30 százalékánál állapítottak meg az okostelefonhoz köthető függőséget.

000teen1

Már számos olyan intézmény van az ázsiai országban, ahol az internetes függőségben szenvedő fiatalokat kezelik. A bentlakásos leszoktató központokba 2007 óta érkeznek a kiskorúak, a telefonfüggők 2015-ben jelentek meg először – áll a CNN beszámolójában. Idén 16 helyszínre vonulhatnak be, akik meg akarnak szabadulni a függőségüktől. Van, akiket a szülők küldenek, mások önkéntesen keresik fel az intézményeket. Ezek ingyenesek, mindössze az ételért kell fizetniük a bentlakóknak.

000teen

“Úgy éreztem, hogy a realitásérzékem eltűnt” – mondta a CNN-nek a középiskolás Yoo. Képes volt éjszakákon át nyomkodni a telefonját, melyen többnyire a Facebookot, a Snow koreai kamera- appot és a KakaoTalkot használta. A szüleivel már nem tudott kommunikálni és amikor szóba került a telefon, rögtön összekaptak. Először a szülők próbálták 2 órára lecsökkenteni az okostelefon használatát, de ez nem jött össze. Ezért úgy döntöttek, hogy a lánynak be kell vonulnia egy központba, ahol évek óta először meg kellett válni a telefonjától.

000teen2

A detox táborokban kézműves foglalkozásokon vesznek részt és sportolnak a fiatalok, vannak személyes, csoportos és családoknak szóló órák, ahol megbeszélhetik a problémákat. Lefekvés előtt 30 percig meditálnak. A természetben, távol a város zajától teljesen lecsatlakozhatnak a technológiáról – ami az első napokban nem könnyű a függőség miatt. Pár nap elteltével viszont nagy részüknél tapasztalható javulás és a jövőben is nagyobb valószínűséggel tudják letenni a telefonjaikat.

000teen3

Az egyik ok, amiért Dél-Koreában ilyen kiugróan magas az okostelefon-függők száma, az iskolai stressz lehet. A fiatalok nagy nyomás alatt állnak, hogy a legjobb iskolákba kerüljenek be, így szabadidejüket is különórákon töltik és kevés lehetőségük van a kikapcsolódásra. Így marad a telefon nyomkodása a stressz levezetésére. Ez elsőre működhet, de ahogy abbahagyják, újra feszültek lesznek. Szociálisan elszigetelődnek családjuktól és a világtól is, hiszen a legtöbb idejüket a virtuális térben töltik, ami később szorongáshoz, depresszióhoz is vezethet. A konfliktuskezelés elsajátítása is elmarad, ami felnőtt korban további problémákat vetít előre. Ezért fontos, hogy még idejében felismerjék és kezeljék az addikciót. Szokásaik megváltoztatásával jó esélyük van egy kiegyensúlyozottabb életre, ahol nem a telefon képernyőjét bámulják naphosszat, hanem életük aktív szereplői lehetnek – valódi kapcsolatokkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez