Újabb nagyhatalmú mandarin bukhat el Kínában

Részegen és a halál küszöbén találtak egy 22 éves ifjút egy tűzpiros Ferrariban, a pekingi éjszakában. A fiú hamarosan meghalt, a papa, a kommunista párt befolyásos vezetője megbukott.

A hatalom küszöbén állt Ling Jihua, /Ling Csihua, felvételünkön civilben/ a baleset idején: épp úton volt a Politikai Bizottság felé, mely a döntések meghozatalában kulcsszerepet játszik Kínában. Ling Jihua a központi bizottság legfontosabb osztályát vezette, és egyben ő volt a kabinetfőnöke Hu Csintaonak, Kína akkori első emberének. A kábszerező és tökrészeg aranyifjú egy csodaszép vadonatúj Ferrariban- nem ez volt az a kép, melyet a kongresszusára készülő kommunista párt kiállítani készült magáról. A káderek felelősek a családtagok viselkedéséért is!- hangsúlyozta a központi pártlap, a Zsenmin Zsipao

.
Megkezdődött Ling Jihua mélyrepülése. Alacsonyabb beosztásba helyezték és nem került be a Politikai Bizottságba. Most pedig megindult ellene a vizsgálat korrupció ügyében. Egyelőre nem is annyira őt vizsgálják, mint a rokonait. Hivatalosan még mindig ő a vezetője annak az osztálynak a központi bizottságban, mely a kommunista párt tömeg kapcsolataiért felelős. Ez a gyakorlatban azt jelenti Kínában, hogy hozzá tartoznak a nemzeti és vallási kisebbségek ügyei. Pekingben hangsúlyozzák: csak vizsgálat indult, Ling Jihua még nem vádlott. De eddig minden magasrangú mandarin ellen indított korrupciós vizsgálat vádemeléshez vezetett. És súlyos ítéletekhez. Kínában a korrupcióért- kirívó esetben – halálbüntetés jár. Ezt néha meg is kapják a korrupt mandarinok. Aztán a halálbüntetés végrehajtását elhalasztják, és az illető élete végéig börtönben marad.
Közben pedig egyre erősödik a korrupció ellenes kampány vezetőjének, Hszi Csinping elnöknek a helyzete a Kínát kormányzó kommunista párton belül. De vajon elődjét, Hu Csintaot is eléri-e a vizsgálat, hiszen Ling Jihua az ő titkára volt? Pekingben azt hangsúlyozzák: kivétel nincs. A korrupció ellenes háborúban mindenki célpont lehet. De a kommunista pártok fordulatos történetéből tudjuk: mindenki egyenlő ugyan, de azért vannak másoknál még egyenlőbbek a Kínát kormányzó 87 milliós kommunista pártban is. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez