Koronavírus a magasban: így élik meg a járványt a pilóták és légiutas-kísérők

Rengeteg járatot töröltek világszerte, de nem állt le a légiközlekedés. Sokan most is repülnek, a fedélzeten pedig dolgozik a személyzet.

A világszerte terjedő koronavírus miatt teljesen megváltozott a légi közlekedés és utazni is sokkal kevesebben utaznak, mint korábban. A legtöbben visszamondták korábbi foglalásaikat vagy maguk a légitársaságok törölték a járatokat. A határokat sorra zárják le, aki utazik, jórészt hazafelé tart. A repülőgépek fedélzetén viszont ugyanúgy dolgozik a személyzet, mint korábban, bár a jelenlegi helyzethez alkalmazkodva. A CNN pilótákat és légiutas-kísérőket szólaltatott meg, hogy mondják el, hogyan élik meg a járványt a magasban.

“A cégem rengeteg óvintézkedést tesz, és én magam is odafigyelek. Maszkot viselek, fertőtlenítem a kezeimet és próbálom tartani a távolságot a szárazföldi személyzettől és az utasoktól is” – mondta Tarana Saxena kalkuttai pilóta.

Az elmúlt két hónapban Szingapúr, Malajzia, Vietnam és India repülőterei között vitte az utasokat. Az ő esetében nem opció betegszabadságra menni vagy otthonról dolgozni, így jelenleg is szolgálatban van. A higiéniai intézkedések mellett étkezési szokásain is változtatott, nem fogyasztja már a fedélzeti ételeket, inkább otthon készíti el az ebédjét, majd viszi magával a munkába. Otthonában, Indiában egyre durvul a járvány, sorra zárják be az iskolákat, egyetemeket, plazákat és a turisták által látogatott népszerű nevezetességeket is. A légitársaságok rendesen megszenvedik mindezt, az ágazatban mindennaposak az elbocsátások. Aki még dolgozhat, örül, hogy van munkája.

“Az összes járat üres. Most voltam Kalkuttában. A gép 180 utast tud szállítani, de csak 36-an voltak a fedélzeten” – mondta a pilóta.

Egy légiutas-kísérő hasonló élményekről számolt be. A fedélzeten dolgozók maszkokat, kesztyűket és szemüvegeket hordanak, hogy megvédjék magukat a vírustól. Ezeket a cégük biztosítja számukra. Próbálják csökkenteni az interakciót az utasokkal, így néhány szolgáltatást felfüggesztettek a fedélzeten. A hongkongi székhelyű Rey – vezetéknevét nem közölte a lap – kevesebbet dolgozik, mint korábban, de jelenleg is repül Amerika és Ázsia között. Úgy látja, Amerikában az emberek az utcán még nem viselnek maszkokat, ellenben Ázsiával. Az ő utasaik között viszont egyre többen elővigyázatosak: maszkban vagy teljes arcukat eltakaró védőfelszerelésben, védőruházatban szállnak fel a gépre. Az üresen kongó repülőterekhez pedig már hozzászokott: még a legforgalmasabb repterekre is csak néhány járat érkezik és száll fel, a hazatérő vagy hazainduló utasokat szállítva.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez