Missouri Kínát perli a koronavírus miatt

A világjárványban elszenvedett gazdasági károkat perelte be Kínát egy szövetségi bíróságon az amerikai állam republikánus főügyésze.

Missouri az első, ám korántsem biztos, hogy az utolsó állam, amely bíróság előtt kéri számon Kínán, hogy elhazudta a járvány okozta veszélyt, a Covid-19 fertőzőképességét és elhallgattatta azokat, akik figyelmeztették volna minderre a világot, ráadásul keveset tettek a koronavírus terjedésének megakadályozására – írja a Reuters.

Ezzel több milliárd dollár kárt okozott Missourinak, amiért számolnia kell – közölte Eric Schmitt főügyész. Aki szerint Peking tovább rontott a helyzeten a maszkok és más védőeszközök felvásárlásával.

Missouri mellett a gazdasági élet több szereplője is hasonló keresetet nyújtott be az Egyesült Államokban Kína ellen.

Nemzetközi jogászok úgy vélik, hogy ezek a próbálkozások minden bizonnyal kudarcot vallanak. Ha komolyan gondolják a dolgot, akkor nemzetközi bíróságon kell perelni, annak lehet ugyanis ilyen esetben joghatósága. Sokan arra gyanakszanak, hogy a lépés kampánycélokat szolgál a novemberi elnökválasztás előtt. A történelemben egyébként először perel be egy amerikai tagállam idegen országot.

Trump amerikai elnök kezdetben dicsérte kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a járvány kitörésére adott válaszaiért, ám az utóbbi időben változott a retorikája: adminisztrációja más vezetőivel együtt “kínai járványként” beszél a világszerte már 2 és fél millió fertőzést okozó koronavírusról.

Az elnök egyébként először nem vette túl komolyan a járványt, amely már több mint 43 ezer embert ölt meg az Egyesült Államokban, ahol a fertőzöttek száma mostanra megközelít a 800 ezret. Sok munkahely szűnt meg az államok kormányzói által elrendelt korlátozó intézkedések miatt, a múlt hónapban rekordszámú, 22 millió ember kért munkanélküli segélyt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez