A zarándokutak új trendet nyithatnak a turizmusban

A lassú utazás számos előnnyel jár a környezetre nézve, az embereknek pedig spirituális élményt is nyújthat a hosszú gyaloglás.

A zarándokutak új trendet jelenthetnek a turizmusban, minden eddiginél többen választják ezt a formáját az utazásnak. A sokszor hetekig, hónapokig tartó gyalogos utak eddig is népszerűek voltak, a slow tourism, azaz a lassú turizmus térhódításával pedig a világ egyre több pontjára zarándokolnak el az emberek nyaralás gyanánt. A lassú utazás lényege, hogy a regionális értékeket valóban megismerjék az utazók. Így ugyanis van idejük valódi kapcsolatot kiépíteni a helyi közösségekkel, kultúrákkal, szervesen kapcsolódhatnak azokhoz az országokhoz, térségekhez, melyeken áthaladnak. Így igazán személyes élménnyel gazdagodnak az út során. További előny, hogy ez a mód költséghatékony, hiszen nem kell repülőjegyre vagy benzinre költeni, a szállások pedig általában  olcsóbbak, mint egy hagyományos nyaraláson. Ha pedig erre egyáltalán nem szeretnének költeni, ott a sátor.

trekking-245311_1280

Az egyik legismertebb zarándokút a Szent Jakab-zarándokút, vagy más nevén El Camino, melyhez a világ első útikönyve is kötődik. Ez a Kallixtusz-kódex, ami nem más, mint a Szent Jakab-út leírása. Évszázadokon át adott útmutatót a zarándokoknak a több, mint 800 kilométeres táv teljesítéséhez. A modern zarándokok legnagyobb része 30 év alatti, de minden korosztály képviseli magát, a nők többségben vannak. Annál pedig, aki rákap az ízére, gyakran jön egy új útvonal, amiből bőven van választék Európában. A Szent Olaf útja Norvégiában, a Kungsleden, azaz Királyok útja Svédországban, a Via Francigena Nagy-Britanniában, az Assisi-Róma zarándokút Olaszországban várja a gyalogolni vágyókat. De van több zarándokút Magyarországon is, például  Esztergomból Máriagyűdre, a Pilisen, a Kiskunsági Nemzeti Parkon vagy a Mecseken át. A magyarországi Szent Jakab zarándokút alapútja Budapestről, a nulla kilométerkőtől indul, és 200 kilométer után ér a több mint 800 éves, gyönyörű, román kori lébényi Szent Jakab-templomhoz, amely régi korok zarándokútjainak is fontos állomása volt.

backpack-5235511_1920

Ázsiában szintén nagy hagyományuk van a zarándokutaknak, az utóbbi időkben pedig a nyugati utazók is felfedezték maguknak ezeket.  Japánban a Kumano Kodo útvonal, Srí Lankán az Adam’s Peak a legnépszerűbbek, de Kínában és Vietnamban is találnak kevésbé ismert, de gyönyörű természeti adottságú területeket, ahol gyakorolhatják a lassú utazást. A koronavírus miatt most az európaiak főként a kontinensen belül zarándokolnak, a hosszú hónapok bezártsága után igazán felüdítő módja ez az utazásnak. Változó tájak, jó levegő, csend és befelé figyelés, kell ennél több? Ráadásul a távolságtartásra sem kell figyelni egy ilyen út során.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez