Nem látnak más megoldást: bérbe adják a feleségeiket

Kenyában többnyire nyugati turisták keresik a nők társaságát. Az asszonyokat gyakran férjeik hozzák össze a kuncsaftokkal.

Kenya kedvelt turistacélpont Afrikában, az ottani turisztikai hivatal jelentése szerint 2016-ban több, mint 1 millió turista kereste fel az országot. A helyiek nagy része azonban továbbra is szegénységben él, biztos bevételük csak keveseknek van. Virágzik a prostitúció, sokszor családanyák kerülnek családfenntartó szerepbe, testük áruba bocsátásával. A többnyire nyugati turisták által keresett szolgáltatásokat pedig nem ritkán maga a férj szervezi le a kuncsaft és saját felesége között – derül ki az Al Jazeera beszámolójából. 

„A férjem, amikor aznap este hazaért azt kérdezte tőlem: eljátszanám-e, hogy a húga vagyok, és elfogadnám-e az ajánlatot. Némi gondolkodás után beleegyeztem” – mondta el egy 38 éves Wambui nevű nő, akit férje maga ajánlott fel egy német turistának. A férj egyébként szintén a testéből él. 20 éve házasok Kwale városában, 30 kilométerre Mombasától. Most annyi bevételük van, hogy napi háromszor kerül étel az asztalra, ki tudják fizetni a gyerekeik iskoláját és a lakbért is.

A helyi önkormányzatnál azt mondták, hogy szerveznek képzéseket, amelyekkel biztos megélhetési forrást teremthetnek maguknak az emberek, de a prostitúcióval nem tudnak túl sok mindent kezdeni.

„Ezek az esetek olyan szegény férfiakat és nőket érintenek, akik semmi mást nem tudnak csinálni. A turisták azért jönnek ide, mert a kalandot keresik, amelynek ez is része. Ez pedig megnehezíti, hogy megállítsuk a dolgot” – mondta Anthony Mwamunga, a turisztikai iroda vezetője az Al Jazeerának.

A tengerparti városokban a prostitúció elterjedésével a HIV-fertőzések száma is ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években. Míg 2014-ben csak 325 esetet jelentettek Kenya partvidéki államaiból, addig 2016-ban már 5.335 új fertőzöttet regisztráltak a Nemzeti AIDS-bizottság adatai szerint. A veszélyek ellenére azonban sokan továbbra sem hagynak fel a prostitúcióval Kenyában, hiszen a szegénységből csak ezt az egy kiutat látják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez