Marad vakcina a fejlődő országoknak?

A jóléti államok olyan hatalmas készleteket halmoznak fel, melyek háromszor több embernek elegendőek, mint a lakosság száma.

Hatalmas a verseny az országok között, hogy minél előbb beszerezzék a koronavírus elleni vakcinát. A People’s Vaccine Alliance nemzetközi szervezet felmérése szerint a jóléti államokban a készletek felhalmozása már elindult, az Egyesült Királyságban pedig már el is kezdték oltani az embereket. A járvány terjedésének megállítása elsődleges szempont, csakhogy a szervezet jelentése szerint lesznek olyan országok, ahol erre egyáltalán nem lesz lehetőség, mivel a gazdag államok felvásárolják az összes vakcinát.

Az első vakcina, a Pfizer/BioNTech 96 százalékát például gazdag országok vásárolták fel, ahogy a Moderna vakcináját is. Míg a nyugati világban a lakosság számához képes akár háromszoros mennyiségű oltóanyag is rendelkezésre áll, addig a fejlődő világban mindössze tízből egy embernek jut vakcina a koronavírus ellen. Így a Föld lakosságának 14 százaléka birtokolja az oltóanyagok több, mint felét – írja a CNN.

67 ország van jelenleg veszélyben, ha ezekben nem jutnak az emberek oltóanyaghoz, a koronavírus még nagyobb leszakadást eredményez majd. Ide tartozik Kenya, Mianmar, Pakisztán és Ukrajna is.

A csoport arra sürgeti a gyógyszeripari cégeket, hogy a WHO-val együttműködve osszák meg technológiájukat, a kormányokat pedig arra kérték, hogy küldjenek vakcinát a fejlődő országokba. Annak, hogy beolthassák az embereket, nem lehet az a feltétele, hogy kinek mennyi pénz áll a rendelkezésére – jelentették ki a People’s Vaccine Alliance képviselői.

– FrissMédia –

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez