Megkongatták a vészharangot: régen látott trópusi vírusok Magyarországon

Minden évben április hetedikén ünneplik az egészség világnapját, mindig más témára összpontosítva. Idén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a vérszívó ízeltlábúak, a szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségekre igyekszik felhívni a figyelmet.

A WHO megkongatta a vészharangot, hiszen a közelmúltban olyan trópusi vírusok jelentek meg Európában és Magyarországon is, amelyekről évtizedek óta nem hallottunk – mondta az M1 Ma reggel című műsorában a világszervezet magyarországi irodavezetője.

Pusztai Zsófia elmondta, hogy a Nyugat-nílusi lázat például 36 esetben regisztrálták tavaly idehaza, és bár a lakosság legnagyobb része tünetmentesen átesik ezen, egy idős ember belehalt a betegségbe, igaz, neki krónikus alapbetegsége is volt.

Az irodavezető kérdésre válaszolva kifejtette: a szúnyogok és kullancsok révén a környező országokból is átkerülhetnek a trópusi vírusok, amelyek terjedését a klímaváltozás és a globalizációs is segíti. Pánikra azonban semmi ok – hangzott el a műsorban.

Pusztai Zsófia hangsúlyozta: Magyarországon továbbra is a Lyme-kór a leggyakoribb, vérszívók által terjesztett betegség, ezért a kirándulók ügyeljenek arra, hogy lehetőleg hosszú, zárt ruhában induljanak útnak, esténként pedig a kullancsvizit is indokolt, hiszen a vérszívókat minél előbb el kell távolítani a testünkről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez