Most a Magyar Nyelvőr díjat is másképp adják át

A Magyar Nyelvőr Alapítvány minden év decemberében, karácsony előtt adja át a Magyar Nyelvőr Díjat az Országházban olyan pedagógusoknak, nyelvészeknek, professzoroknak határon innen és túl, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért és megőrzésért. Az idén a járványhelyzet miatt a karácsonyi pompába öltöztetett Parlament helyett a virtuális térben lesz az ünnepség.

A Magyar Nyelvőr Díj díjazottjait három terület képviselői közül választja ki a Kuratórium: a Magyarországon élők köréből, a határon túlról, és azok közül, akik a legtöbbet tették az Alapítvány céljainak megvalósításáért.

2014-ben adományoztak először Magyar Nyelvőr Díjat hagyományteremtő szándékkal. A rangos elismeréshez minden évben pénzjutalom is jár.

Néhány név az eddigi kitüntettek közül:

Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének oktatója, számos, a nyelvet népszerűsítő konferencia, mozgalom kezdeményezője, szervezője.

Péntek János nyelvész, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke.

Keszler Borbála, a Magyar Nyelvőr című tudományos folyóirat főszerkesztője; több, mint 50 éve az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Mai Magyar Nyelvi Tanszékének professzora.

Siptár Péter professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Filológiai Tanszékének habilitált docense.

Hőnyi Ede, a Földrajzinév-bizottság alapító tagja.

Szathmári István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa.

Kiss Jenő Széchenyi-díjas magyar nyelvész, professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

A járványhelyzet miatt az idei díjátadót és a díjazottakat az online térben követhetik majd figyelemmel. A díjátadóról részletes információkat későbbi időpontban közlünk majd.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez