Még most sem tudják, lesz-e idén olimpia

Már a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban is többen úgy vélik: nincs garancia arra, hogy idén megrendezik az olimpiát.

Eredetileg tavaly tartották volna az ötkarikás játékokat, a koronavírus miatt azonban úgy döntött a szervezőbizottság, hogy 2020 helyett 2021-ben lesz az olimpia, melynek Tokió ad helyet. A világjárvány elhúzódása újra veszélybe sodorta a már elhalasztott olimpiát: a fertőzöttek száma ötven százalékkal ugrott meg Tokióban, egy nap alatt 2447 új beteget regisztráltak, ami miatt Szuga Josihide miniszterelnök egy hónapig érvényes rendkívüli állapotot hirdetett ki csütörtökön. A japán fővárosból érkező hírekre reagálva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik tagja, Dick Pound a BBC-nek kijelentette: “Nincs garancia az olimpia megrendezésére.”

Korábban a NOB elnöke, Thomas Bach azt mondta, hogy a már elhalasztott olimpiát nem fogják még egyszer elhalasztani, és azt javasolta a sportolóknak, hogy oltassák be magukat július 23 előtt. Nincs tehát egyetértés még a bizottságon belül sem arról, hogy megrendezik-e egyáltalán a tokiói olimpiát. Az idő viszont sürget, és a fertőzések hirtelen megugrása miatt sokan attól tartanak, hogy a külföldi sportolók, szurkolók és a stábtagok beutazása újabb gócpont kialakulásával fenyeget. A közvélemény is nagyon megosztott: az NHK felmérése szerint a japánok 63%-a egy újabb halasztást szeretne vagy a rendezvény eltörlése mellett van.

Japán a legtöbb országhoz képest jól teljesít a koronavírus elleni védekezésben: a 126 milliós országban 275 ezer beteget és 3900 halálesetet regisztráltak. Az oltásokat február végén kezdik meg az egészségügyi dolgozóknál, majd az idősek és más veszélyeztetett csoportok következnek márciusban. Ez nagyon szűk idősávot – az oltások megkezdésétől kezdve mindössze 4 hónapot – jelent az ötkarikás játékok tervezett elindulásáig.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez