Csernobil után újabb hátborzongató helyeket láthatunk Ukrajnában

A felszín alatt gigászi labirintus húzódik: a 7 és 12 méter széles folyosók akár 6 és fél méter magasak is lehetnek és több szinten át kígyóznak a terebélyes barlangrendszerben.

Ukrajna a csernobili katasztrófaturizmust magas szintre fejlesztette és most új területek után néz, követve a jól bevált receptet. Kijevben rájöttek ugyanis, hogy a nyugati turisták imádják az elhagyatott ipari területeket, melyekből nincs hiány a kelet-európai országban. Főleg a háborúk által oly sokszor sújtott Donbasz lehet vonzó az időutazásra vágyóknak: a Donyec-medence üresen álló bányái, gyárai, szanatóriumai, borospincéi igazi kincsesbányák lehetnek, ha megfelelően mutatják be őket a turistáknak. Aki geológiai élményeket keres, annak érdemes felkeresnie Ivangrad gipszbányáját, ahová már bányásztúrákat is szerveznek. A felszín alatt gigászi labirintus húzódik: a 7 és 12 méter széles folyosók akár 6 és fél méter magasak is lehetnek és több szinten át kígyóznak a terebélyes barlangrendszerben. Akik elég bátrak a túrához, azok gyönyörű kőzeteket figyelhetnek meg, szinte az összes földtörténeti korszakból. A barlangrendszerben jónéhány tavat is találunk, melyek mélysége akár a 4 métert is elérheti.

A sóbányászat egyik történelmi helyszínével is büszkélkedhet Ukrajna. 1881-ben kezdődött meg a sókitermelés az ukrán kisváros, Soledar bányájában, 300 méterrel a felszín alatt. Körülbelül 250 millió évvel ezelőtt óceán borította a területet, melynek kiszáradása után vastag sóréteg maradt. A földmozgásokkal került a felszín alá a só, ami sokáig csak sósvízű forrásokkal tört a felszínre, majd a bánya megnyitása után ipari méretekben kezdődött el a kitermelés. Hatalmas folyosók és üregek keletkeztek, ezek a helyszínt alkalmassá teszik a legkülönfélébb rendezvényekre. Koncertterem, futballterem, kápolna és sószobrok váltják egymást, gyönyörű díszkivilágítással. Itt található a híres sószanatórium is, amely a légzőszervi betegségekben szenvedők egyik mentsvára. A koronavírus-járvány előtt még időpontot is nehéz volt foglalni a minden komforttal felszerelt szobákba, ahol akár több hetet is eltölthettek a vendégek. Szabadidejüket filmnézéssel, sakkozással, csoportos foglalkozásokkal, pingpongozással, olvasással tölthették, vagy egy pohár italt is elfogyaszthattak a bánya bárjában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez